Ukázalo se,že ti,kteří jedli mediteránním způsobem často,ale ne vždy,měli o 59 %nižší riziko vzniku diabetu 2.typu než ti, kteří mediteránní dietu nedodržovali vůbec. U lidí,kteří se živili výhradně mediteránní dietou,bylo riziko vzniku diabetu 2.typu dokonce o 83 %nižší. Ještě pár slov o mediteránní dietě:pochází z oblasti Kréty, Řecka a jižní Itálie a je založena na velkém množství rostlinných pokrmů,čerstvého ovoce,mléčných výrobků (jogurt a sýr),ryb a drůbeže.
Základem příjmu tuků je olivový olej.. To vše se zapíjí vínem. Podle vědeckých studií za příznivými účinky mediteránní diety stojí tzv.sirtuiny. Sirtuiny mění stav bílkovin,na kterých je v jádru buněk namotána DNA. Dvojitá šroubovice se pak těsněji utáhne kolem bílkovin a geny jsou méně aktivní. Takto „sbalená“ DNA je odolnější k poškození. A právě červené víno zvyšuje v organismu produkci sirtuinů.
BMJ,2008,published online, doi:10.1136/bmj.39561.501007. BE
Výběr a překlad MUDr. Eliška Potluková,Ph. D.