Mediterra pomáhá i v noci

2. 12. 2002 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Firma Mediterra, která má od ledna v pronájmu sedlčanskou nemocnici, částečně supluje i lékařskou pohotovostní službu. Čtyřiadvacet hodin při nemocnici funguje recepce. Pokud u jejích dveří pacient zazvoní, ujme se jej lékař...


Podle povahy zdravotních potíží bývá ošetřen na chirurgickém nebo interním oddělení.

S ředitelem sedlčanské nemocnice Liborem Filipi jsme hovořili na téma, jak tato „služba navíc“, kterou Mediterra zajišťuje mimo ordinanční hodiny praktických lékařů, funguje, a za jakých podmínek.

Dokážete pacientům péči skutečně poskytnout? „Nepřehráváte“ je jinam?

Ve většině případů se to daří. Měli jsme ale i případ, kdy byla nutná péče pediatra. A protože dětského lékaře místní nemocnice nemá, byla to otázka pro Zdravotnickou záchrannou službu okresu Příbram, aby dokázala reagovat. Ve spolupráci s ní jsme malého pacienta předali do nejbližšího zařízení - tedy do Příbrami. Tím i připomínám, že v Sedlčanech existuje pro akutní případy Zdravotnická záchranná služba okresu Příbram. Pokud ji klient využije, záleží na rozhodnutí sloužícího lékaře, kam dále pacienta svěří do péče.

Bude to tak i do budoucna?

Do konce roku tuto činnost provádět budeme, potom záleží na další domluvě s krajem a starosty Sedlčanska. Ve většině nemocnic vám potvrdí, že zabezpečování pohotovostní služby je věc nákladová a z tohoto pohledu ztrátová. Je to otázka politiky státu k obyvatelstvu, za kterou v současné době zodpovídá okres a po novém roce kraj.

Poskytuje vám za „pohotovostní službu“ pojišťovna náhradu?

My od ní úhradu ani chtít nemůžeme, protože LSPP je z našich povinností vyjmuta. Pokud ji však dobrovolně poskytneme, tak ji pochopitelně od pojišťovny nedostaneme proplacenou.

Peníze vám, jako nestátnímu zdravotnickému zařízení, zřejmě nedá ani kraj…

Spojil jsem se telefonicky s krajským zdravotním radou a pozval jej do našeho zdravotnického zařízení. Chtěl bych znát názor na rozsah a organizaci LSPP ve Středočeském kraji. Předpokládám, že návštěvu uskuteční pan rada ještě letos.

Přispívalo vám město na poskytnutí služeb částečně nahrazující pohotovost peníze?

V prvním čtvrtletí ano. Od 2. dubna, kdy oficiálně LSPP neposkytujeme, tak nikoliv. Chceme otevřít tuto záležitost pro rok 2003 směrem ke Sdružení obcí Sedlčanska. Věřím, že se s citlivou problematikou uspokojivě vyrovnáme. Když jsem si dělal racionální kalkulaci, tak pro počet lidí Sedlčanska to rozhodně smysl má. Jde o 50 až 80 Kč na občana ročně, což je snad i pro vypjatý rozpočet obce přijatelné. Pro nás v celkovém objemu by však znamenal příspěvek výraznější pomoc. A lidé neztratí pocit, že se o ně zastupitelstva starají.

MARIE BŘEŇOVÁ, Benešovský deník, 2.12.2002

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?