Mělnická nemocnice počítá s lůžky následné rehabilitace

18. 1. 2012 8:15
přidejte názor
Autor: Redakce
Mělnická nemocnice navrhla pojišťovnám, že sníží počet lůžek akutní péče skoro o desetinu. Podle ředitele Tomáše Jedličky o ně však nemocnice nepřijde, jen je změní na lůžka jiného typu.


V současné době má mělnická nemocnice 355 lůžek akutní péče. Změna čeká třiatřicet z nich, tedy devět procent. Podle mluvčí nemocnice Lucie Zikmundové nově vznikne pediatrický stacionář, lůžka následné rehabilitace a jednodenní péče.

„Cíl nemocnice je shodný se snahou pojišťoven i ministerstva zdravotnictví zrušit v Česku zhruba pět procent akutních lůžek a určitý počet převést na následnou péči,“ vysvětlila Zikmundová. Snížení počtu akutních lůžek, které zasáhne všechna oddělení mělnické nemocnice, podle ní umožňuje vývoj medicínských technologií a postupů. „Svou roli hraje také nástup úhradového mechanismu, který stimuluje ke zkracování ošetřovací doby,“ připomněla.

Stávající struktura nemocnice je podle jejího vedení stabilizovaná, je ale znatelný výpadek v následné rehabilitaci a v pediatrii. Před sedmi lety, kdy ještě nemocnice patřila kraji, tam totiž bylo zrušeno dětské lůžkové oddělení. S jeho otevřením sice nemocnice nepočítá, plánuje ale nejpozději od začátku následujícího roku poskytovat péči malým pacientům prostřednictvím stacionáře.

„Jde o stavy, které vyžadují jinou péči než ambulantní. Může jít například o dušnosti, které se dají zvládnout během krátké hospitalizace,“ vysvětlil Tomáš Jedlička. Dále bude zachována i dětská pohotovost, kterou nemocnice provozuje od loňského v rámci oddělení ORL.

Ze třiatřiceti lůžek akutní péče by se pět mělo stát lůžky pediatrického stacionáře, dalších dvacet navrhuje nemocnice změnit na lůžka následné rehabilitace. Zatím totiž musejí být pacienti po ortopedických a traumatologických operacích odkazováni na pražské nemocnice. Nové oddělení vzniká v uvolněném patře v budově, kde sídlí gynekologie a porodnice.

Součástí návrhu je také vznik šesti lůžek jednodenní péče. „Může jít například o infuzní léčbu při bolestech zad nebo menší operace, třeba pupeční kýly,“ uvedl ředitel. Dvě akutní lůžka pak mají zaniknout úplně. Mělnická nemocnice bude po plánované restrukturalizaci péče ve Středočeském kraji připravena i po změně struktury lůžek zvládnout dalších pět tisíc hospitalizací za rok. Loni přijala do nemocnice téměř dvanáct tisíc pacientů. Podle Jedličky je tato kapacitní rezerva dána v průměru o dva dny kratší dobou ošetřování, než je český průměr.

Doba akutní péče v mělnické nemocnici je 5,3 dne, celostátní průměr přitom činí 7,3 dne. Pokud by byla uzavřena některá nemocniční oddělení v okolí, je podle ředitele mělnická nemocnice schopna jejich péči nahradit. S optimalizací počtu lůžek začala nemocnici už před čtyřmi lety. Tehdy zařízení provozovalo pět pavilonů, dnes má už jen tři.

„Koncentrace péče v nemocnici pavilonového typu byla dokončena loni soustředěním péče interních oborů do jednoho pavilonu. Zároveň vznikla jednotka intenzivní péče interních oborů pro neurologii, internu a infekci a jejich společný centrální příjem,“ poznamenal Tomáš Jedlička.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?