Memorandum upravilo ochranu práv uživatelů elektronických knížek

1. 8. 2016 8:25
přidejte názor
Autor: Redakce
Memorandum mezi Všeobecnou zdravotní pojišťovnou (VZP) a novým většinovým vlastníkem někdejšího IZIP, společností ZDRAVEL, zaručilo ochranu dat uložených v elektronických zdravotních knížkách. O podpisu memoranda informovali ve společném prohlášení mluvčí VZP Oldřich Tichý a mediální zástupce ZDRAVEL Michal Uryč.


VZP v roce 2012 vypověděla IZIP smlouvu na zdravotní knížky, jejich provoz byl pozastaven, nyní k nim mají klienti znovu přístup.

„Předmětem memoranda je zejména deklarace zajišťující uživatelům zdravotních knížek práva k jejich osobním údajům, které jsou v nich obsaženy. Součástí memoranda je rovněž obnovení přístupu pojištěnců k jejich datům v elektronických knížkách a ochrana těchto osobních údajů proti jejich zneužití,“ uvádí se v prohlášení.

Z memoranda nevyplývají pro VZP žádné finanční závazky a jeho podpisem se nezavázala ani k jakékoliv podpoře či exkluzivnímu využívání produktů společnosti ZDRAVEL. Memorandum rovněž nijak nezasahuje do stávající majetkové struktury společnosti ZDRAVEL, ani ji do budoucna nijak neomezuje. VZP zůstává s pěti procenty minoritním akcionářem a má svého zástupce v dozorčí radě.

„Konstruktivní přístup nového většinového vlastníka umožnil VZP učinit pomyslnou tečku za zpochybňovaným projektem. Budeme jen rádi, pokud nakonec bude mít pro naše klienty pozitivní výstup,“ uvedl ředitel VZP Zdeněk Kabátek. Do projektu dala VZP za 12 let zhruba dvě miliardy korun.

Předseda představenstva ZDRAVEL Jan Petřík na dotaz ČTK uvedl, že v systému je zhruba 2,5 milionu klientů, obsahuje 250 milionů zdravotních záznamů a je v něm registrováno na 29.000 zdravotnických zařízení. Většina klientů je z VZP, jednotlivé zaměstnanecké pojišťovny jich evidují každá řádově v tisících, což souvisí s přechody lidí mezi pojišťovnami.

„ZDRAVEL plánuje zpřístupnění budoucího eHealth řešení pro všechny pojištěnce všech pojišťoven,“ řekl Petřík. Na nových produktech se podle něj pracuje. Jedndím z prvních je aplikace ALL-IMP vyvíjená ve spolupráci s Českým olympijským výborem a jeho sportovci.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?