Meningokok může zmařit život dítěte během několika hodin

8. 7. 2002 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Meningoková infekce má natolik rychlý průběh, že lékaři poměrně často boj o život dětských pacientů prohrávají. Jedinou možnou obranou je očkování, o které však mezi rodiči není příliš velký zájem...


Aš/Cheb -

„Bakterie meningokoku je neobyčejně agresivní,“ řekl nám včera ašský pediatr Miroslav Rákos. „Už několik hodin po infekci ji provází až čtyřicetistupňové horečky, prvním varovným příznakem je celková schvácenost. Dítě je bledé, nereaguje na vnější podněty. Záhy se na celém těle vytvoří krevní podlitiny, které signalizují celkovou otravu organizmu,“ vysvětlil lékař.

„Sepse zasahuje všechny orgány včetně mozkových obalů. Po objevení hematomů už je jen malá šance na záchranu života,“ upozornil.

Meningokok napadá převážně děti v předškolním věku, druhou ohroženou skupinou jsou mladí lidé v období dospívání. Zákeřné onemocnění útočí především na oslabené organizmy. „Asi desetina populace je přenašečem meningokových bakterií, aniž by měla jakékoliv potíže. K přenosu dochází kapénkovou infekcí.“

Děti jsou meningokokem ohroženy daleko více než adolescenti. U malých pacientů mají totiž lékaři problém s komunikací. „O očkování je zatím u rodičů malých dětí jen minimální zájem,“ informovala nás ředitelka Okresní hygienické stanice v Chebu Jaroslava Hrabáková. Od začátku roku projevily zájem pouze tři desítky rodičů,“ upřesnila.

Vakcínu proti meningitidě nehradí zdravotní pojišťovny, rodiče musí zaplatit 160 korun. „Je na místěm upozornit, že očkovat lze kvůli možným kontraindikacím jen na doporučení dětského lékaře. Větší zájem mají rodiče dospívajících. U branců a zdravotníků, kteří jsou často v kontaktu s ohroženými pacienty, je povinné,“ zdůraznila ředitelka.

MICHAL HOUDEK, Chebský deník, 4.7.2002

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?