Menší pojišťovny se složí na VZP. Třemi miliardami

6. 6. 2011 8:30
přidejte názor
Autor: Redakce
Zaměstnanecké zdravotní pojišťovny přijdou o část peněz, které se jim podařilo uspořit. Ministr zdravotnictví Leoš Heger totiž počítá s tím, že se „složí“ na Všeobecnou zdravotní pojišťovnu. Celkově z jejich kont přečerpá zhruba tři miliardy korun.


Informují o tom dnešní Hospodářské noviny.

Trest za dobré hospodaření: i tak je menšími zdravotními pojišťovnami popisován záměr ministerstva zdravotnictví „znárodnit“ tři miliardy korun a přeposlat je na účet Všeobecné zdravotní pojišťovny. Té totiž chybí větší rezervy k tomu, aby mohla v příštím roce péči proplácet.

Jenže zaměstnaneckým pojišťovnám se plán ministerstva příliš nezamlouvá.

„Myslíme, že to není správné, aby politici trestali ty, kteří dobře hospodaří. Jsou to peníze našich klientů, nemůžeme je vzít a nalít někam, kudy protečou. VZP nenakupuje péči efektivně a ostatní na to mají doplácet,“ vysvětlil pro Hospodářské noviny Jaromír Gajdáček, prezident Svazu zdravotních pojišťoven ředitel Zdravotní pojišťovny ministerstva vnitra.

„Zvážíme právní kroky. Naši odborníci posoudí, jestli to není protiústavní,“ dodal.

MZ soudní spory připouští

Samo ministerstvo si je vědomo toho, že takový krok může vyvolat ostrou kritiku a případné soudní spory. „Řešili jsme to a převážilo stanovisko, že jde o peníze určené na zdravotní péči, a to zůstane dodrženo. Právní pochybnosti jsou ale na místě,“ připouští dále pro HN náměstek ministra Petr Nosek.

„Vzhledem k tomu, v jaké situaci teď jsme, se usoudilo, že není optimální, aby leželo patnáct miliard korun na fondech pojišťoven,“ dodává dále Nosek.

Když se – podle Noska – třetina přebytků přerozdělí rovnoměrně mezi všechny pojišťovny, žádná z nich by neměla skončit v minusu.

Do budoucna tak chce ministerstvo peníze z pojistného lépe přerozdělovat raději předem. Dnes přitom přihlíží především k věku pojištěnců, nově se má více zohlednit, jak jsou jednotliví pacienti nákladní.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?