Merck prodá laboratorní divizi, loni zvýšil zisk o pětinu

16. 2. 2004 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Německá chemická a farmaceutická skupina Merck KGaA prodá laboratorní divizi VWR International za 1,68 miliardy USD. Novým majitelem se stane soukromá majetková firma Clayton, Dubilier & Rice...


FRANKFURT - Uvedli to zástupci firmy s tím, že provozní zisk společnosti stoupl za loňský rok o 19 procent.

Prodej divize omezí tržby společnosti o třetinu a provozní zisk o deset procent, což současně zlepší provozní marži společnosti. Ziskem z prodeje hodlá Merck snížit svůj dluh téměř na nulu a ve středně dlouhém období se chce zaměřit na expanzi hlavních aktivit.

Merck současně uvedl, že provozní zisk společnosti v loňském roce stoupl na 736 milionů eur. V samotném posledním čtvrtletí činil 182,8 milionu eur, když analytici dotazovaní agenturou Reuters očekávali zisk 157 milionů eur.

Za nárůstem stál hlavně silný výkon divize tekutých krystalů. Ty se používají v rovných obrazovkách pro počítače či mobilní telefony. Tržby se v loňském

roce kvůli posílení eura vůči dolaru snížily o 2,7 procenta na 7,2 miliardy eur.

VWR měla v roce 2002 obrat přes 2,5 miliardy USD, zisková marže divize však byla nízká. Merck v loňském roce opustil plán umístit akcie divize na burze a v prosinci oznámil, že v prvním čtvrtletí 2004 pravděpodobně VWR prodá.

Analytici upozorňují, že prodej divize podpoří provozní marži skupiny a přinese peníze pro další investice do ziskovějších aktivit z oblasti farmacie nebo tekutých krystalů.

Provozní marže, tedy podíl provozního zisku na celkových tržbách, by mohla v delším období stoupnout na 15 až 16 procent ze současných deseti procent.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?