Města platí vybavení nemocnic

4. 11. 2011 8:15
přidejte názor
Autor: Redakce
Pardubický kraj nemá tolik peněz na zdravotnictví. S financováním přístrojů a dalšího vybavení musí proto nemocnicím pomáhat města, ačkoliv nemocnice jsou krajské.


Ve Svitavách ve středu schválili zastupitelé příspěvek na obnovu vybavení jedné ambulance. Litomyšlští zastupitelé odsouhlasili před časem dotaci nemocnici na dva přístroje.

Zastupitelé ve Svitavách ve středu schválili finanční dar pro Svitavskou nemocnici. Ta potřebuje obnovit vybavení gastroenterologické ambulance. Na letošní rok plánovala zakoupení dvou přístrojů na vyšetřování trávicí trubice, žaludku a střev, protože stávající přístroje dosluhují. Vedení nemocnice proto požádalo o finanční výpomoc město.

Naskytla se jí totiž příležitost zakoupit kvalitnější přístroje, ale chybí jí na ně 300 tisíc korun. Podle ředitele nemocnice Pavla Havíře mají tyto přístroje vyšší zobrazovací kvalitu. „Snažíme se o lepší servis pro naše pacienty,“ uvedl Pavel Havíř.

Někteří zastupitelé ale namítali, proč by mělo město dotovat krajskou nemocnici. „Nepochybuji, že je zařízení potřebné. Kde máme ale jistotu, že tato ambulance bude ve Svitavách fungovat dále,“ poznamenal Libor Zelinka, zastupitel města za KSČM.

Gastroenterologická ambulance ve Svitavách je pracovištěm s vysokou kvalitou. „Standardní přístroje jsou ale pozadu. Potřebujeme proto takové, aby naši pacienti nemuseli jezdit případně na vyšetření do Pardubic nebo Hradce Králové,“ vysvětlila Ivana Kellnerová, primářka interního oddělení Svitavské nemocnice.

Zastupitelé Svitav schválili finanční injekci pro Svitavskou nemocnici na nákup přístrojů pro vyšetřování trávicí trubice, žaludku a střev. Technika jde stále dopředu a to i ve zdravotnictví. „S moderními přístroji jsme schopní daleko jednodušší metodou a rychleji stanovit diagnostiku,“ informovala Ivana Kellnerová, primářka interního oddělení Svitavské nemocnice.

Přesná diagnostika tak určí, zda se jedná o vřed nebo nádor. Gastroenterologická ambulance je v okrese jediná. „Je to špičkové pracoviště nejen hardwarem, který používá. Lékaři mají nejvyšší odbornou kvalifikaci, atestaci z gastroenterologie,“ uvedla Ivana Kellnerová.

Město Svitavy na dar použije peníze z mimořádného příjmu od dobrovolného svazku obcí Skupinový vodovod. Vedení Svitavské nemocnice žádá příspěvek i od ostatních měst. „Oslovili jsme představitele Moravské Třebové. Přislíbili, že přispějí,“ sdělil ředitel nemocnice Pavel Havíř. Moravská Třebová a Jevíčko již v minulosti přispěly na nákup sonografu pro gynekologickou péči .

I na nové přístroje v nemocnici v Litomyšli schválili příspěvek zastupitelé. Jinak by byl ohrožen chod některých oddělení. „Čekají nás dvě velké investice za účasti města, které nám poskytlo sponzorský dar. Budeme kupovat videobronchoskop na oddělení ARO,“ sdělil ředitel nemocnice Libor Vylíčil. Počítá rovněž s nákupem operačního mikroskopu. „Ten stávající je totiž již v havarijním stavu. Pokud bychom nekoupili nový, nemohli bychom tu dělat některé operace,“ dodal Libor Vylíčil.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?