Města potřebují první pomoc

15. 3. 2002 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Na schůzce zainteresovaných stran, kterou ve středu svolal Okresní úřad v Liberci, požadují zúčastnění, aby resort zdravotnictví KÚ v Liberci na další schůzce v květnu navrhl novou koncepci. "Pokud se nenajde...


Liberecko - S případným zrušením stanic Lékařské služby první pomoci v žádném případě nesouhlasí ani představitelé obcí v libereckém okrese - Frýdlantu, Českého Dubu a Hrádku nad Nisou. Hradit navýšení nedostatečných plateb sloužícím lékařům z rozpočtů obcí a měst si podle svých starostů nemohou dovolit. Požadují proto vypracovat koncepci zdravotnictví v Libereckém kraji.

„V současné době budujeme v centru města nové ordinace pro stanoviště LSPP a tak vytváříme lékařům velmi dobré podmínky. Víc si opravdu nemůžeme dovolit. Chápu je, ale spádová oblast Podještědí představuje 10 tisíc obyvatel. Navíc ve městě žije 150 lidí v Domově důchodců a dalších 50 v Domě s pečovatelskou službou, kteří potřebují zvýšenou a častější zdravotní péči,“ upozornil starosta Českého Dubu Josef Müller. „Přitom tu máme pouze tři lékaře, z nichž jeden nemá smlouvu s VZP, druhý je dlouhodobě nemocný a třetí dojíždí z Liberce. V odpoledních hodinách jsme vlastně bez doktora,“ poznamenal.

Na schůzce zainteresovaných stran, kterou ve středu svolal Okresní úřad v Liberci, požadují zúčastnění, aby resort zdravotnictví KÚ v Liberci na další schůzce v květnu navrhl novou koncepci. „Pokud se nenajde rozumné řešení, ukrojíme z peněz školám, kulturním zařízením a podobně, protože lékaře potřebujeme za každou cenu,“ podtrhl Müller.

Ve Frýdlantě v Čechách zatím napjatá situace mezi praktickými lékaři nepanuje. To, že by odmítli sloužit pohotovost za peníze, které doposud dostávají, zatím nehrozí. „My jako město nemůžeme v žádném případě lékařům finančně přispívat na pohotovostní služby. Udržujeme objekt nemocnice, a to je pro nás finančně dost nákladné. Lékaři si nestěžují, dohady byly pouze kvůli dětské pohotovosti, ale tato záležitost je už vyřešená,“ sdělil zástupce starosty Městského úřadu ve Frýdlantě František Tomášek.

Proti zrušení lékařské pohotovostní služby se staví i Město Hrádek nad Nisou. „Zvažovali jsme zda je lékařská pohotovost pro nás nezbytná a došli jsme k jednoznačnému závěru, že ano. Tedy na zrušení lékařské pohotovosti přistoupit rozhodně nemůžeme,“ uvedl místostarosta MÚ v Hrádku nad Nisou Jaroslav Poláček a dodal, že jako město, které patří do Euroregionu Nisa a je rekreační a turistickou oblastí, nemůže dobře fungovat bez lékařské pohotovosti.

Město se tedy rozhodlo lékaře finančně motivovat. „Z propočtu jsme lékařům přidělili patnáct korun navíc za každou odslouženou hodinu na pohotovosti. V současné době čekáme pouze na dvě vyjádření zastupitelů okolních obcí, abychom celou záležitost mohli zrealizovat,“ sdělil Poláček.

V Hrádku nad Nisou sloužilo původně pouze pět lékařů a někteří se na službách vystřídali i patnáckrát do měsíce. V Liberci například slouží lékaři tak třikrát za měsíc. Přestože Hrádek nad Nisou patří svou rozlohou mezi nejmenší oblasti, bylo zde v minulém roce ošetřeno více pacientů, než například V Českém Dubu nebo Frýdlantě. „Je to dáno i současnou prostupností hranic do Německa a Polska, kdy například ošetřujeme zahraniční turisty na našem území a zajišťujeme jim transport za hranice a naopak,“ dodal místostarosta.

LENKA MARKOVIČOVÁ, JIŘÍ LANGER, Liberecký den, 15.3.2002

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?