Město dá tři milióny na prevenci chřipky

18. 5. 2009 9:20
přidejte názor
Autor: Redakce
Tři milióny korun se rozhodla Praha věnovat na preventivní opatření v souvislosti s mexickou chřipkou. "Financujeme například informační kampaň, která začala minulý týden. Osvětu totiž považujeme stále za tu nejlepší zbraň proti chřipce," řekl radní pro zdravotnictví Milan Pešák (ODS)...


Podle Pešáka lidi před nákazou nejlépe ochrání dodržování hygienických návyků, jako například důkladné mytí rukou mýdlem, ale také správná životospráva a dobrá kondice.

V tomto smyslu jsou orientované i informační letáky, které se tento týden začaly v metropoli objevovat. Doplněné jsou ilustracemi a například radami, aby si lidé při kýchání zakrývali nos i ústa a používali papírové kapesníky.

Největší část z třímiliónové investice půjde na zakoupení roušek. V případě výskytu chřipky by je město distribuovalo mezi nejvíce exponované skupiny obyvatel, jako jsou strážníci, řidiči MHD, úředníci za přepážkami. „Jednáme s několika dodavateli, otevřena je i možnost, že by s nimi mělo město dohodu o zásobování rouškami teprve v případě epidemie,“ míní Pešák.

Vyčleněnými prostředky má disponovat především Městská poliklinika ve Spálené ulici (bývalý Studentský zdravotní ústav), která by měla být hlavním centrem pro boj s mexickou chřipkou. „Část peněz je připravena pro případné otevření speciální infekční ordinace. Když bude zapotřebí, jsme schopni ji otevřít během 24 hodin,“ řekl radní. Zatím se onemocnění novou chřipkou v ČR nevyskytlo. Podle Pešáka tak má Praha prý možnost reagovat rozvážně a neinvestovat do neúčinných opatření.

V budově ve Spálené ulici již funguje bezplatná telefonní linka 800 189 767, na níž se mohou lidé v kteroukoli denní i noční dobu poradit s lékařem. Většinou mají praktické dotazy.

Právo

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?