Město musí znovu řešit nemocnici

12. 10. 2009 8:37
přidejte názor
Autor: Redakce
Pacientů a výkonů má žatecká nemocnice jako nikdy. Personálně je také stabilizovaná. Přesto má přetrvávající problémy - finanční. O více než milion korun jde každý měsíc do mínusu, město možná bude znovu muset přispět na provoz.


„Dostat nemocnici z nejhoršího, stabilizovat ji, se nám podařilo, teď musíme zvážit, co dál. Personálně je v pořádku, pracuje na plné obrátky. Problémy ekonomické ale přetrvávají a město si nemůže dovolit neustále nalévat miliony,“ sdělil na dotaz Deníku starosta Žatce a člen správní rady nemocnice Erich Knoblauch.

Naráží tak na neutěšenou finanční situaci, která se s nemocnicí táhne už několik let. Dluhy jsou mnohamilionové, nemocnice nebyla totiž nikdy oddlužena. Kumulovaná ztráta dosahuje desítek milionů.

Už dvakrát muselo město do rozpočtu přispět, naposledy částkou 15 milionů korun. Nemocnice měla mnoho faktur po splatnosti. Za první pololetí letoška byla sice v plusu, ale právě jen díky dotaci města. Do konce roku je předpoklad, že se opět dostane do několikamilionové ztráty. Každý měsíc je totiž v mínusu o více než milion korun.

„Musíme se situací něco dělat, a to razantně. Budeme se nemocnici věnovat na říjnovém zastupitelstvu. Pokud nic nepodnikneme, budeme muset opět dávat miliony korun z rozpočtu města,“ upozornil starosta. Jaké konkrétní opatření se připravují ale nechtěl prozradit, nejdříve o nich prý musí rozhodnout zastupitelé.

V minulosti se ale například mluvilo o vstupu strategického partnera, který by přinesl do nemocnice peníze.

Slova o finanční tísni potvrdil i ředitel nemocnice Zdeněk Bergl. „Ve výkonech jsme na maximu, makáme, co to dá, bohužel peníze od pojišťoven nám chodí až zpětně. Teď dostáváme peníze za období, kdy jsme měli omezený provoz a výkonů bylo daleko méně,“ řekl.

Přitom léky, materiál a lékaře musí nemocnice hradit hned. Peníze za současné výkony ale dostane až příští rok.

Pojišťovny navíc nechtějí, aby nemocnice dělala více výkonů, nechtějí je proplácet. „Nelze pojišťovny přesvědčit, aby nám peníze posílaly jinak. Nikdo s nimi nehne, proto správní rada uvažuje, že poprosí město o další finanční výpomoc,“ uvedl Bergl.

Snižovat ztrátu ale chce nemocnice podle vedení i jinými způsoby. Zřizováním lépe finančně ohodnocených oborů. Nedávno byla například otevřena ambulance plastické chirurgie, dotace jsou i na sociální lůžka. Zvažuje se také nákup nebo pronájem CT přístroje nebo zřízení rehabilitace.

„O rehabilitaci se zatím diskutuje, CT nám prozatím zamítla pojišťovna. Budeme ale dále vyjednávat, peníze by to přineslo,“ pokračoval Zdeněk Bergl.

Připraveny na spuštění jsou ale i další projekty, které by měly pomoci vydělávat. „Zavádíme urologickou operativu dětí, chceme dělat také drobné operace ušní, nosní, krční a jednodenní chirurgii,“ dodal ředitel nemocnice.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?