Město Nymburk koupí nemocnici a bude ji provozovat

22. 3. 2011 8:12
přidejte názor
Autor: Redakce
Město Nymburk odkoupí stoprocentní podíl společnosti Nemocnice Nymburk s.r.o., která zdravotnické zařízení provozuje. Koupí jej za 5,3 milionu korun, nemocnice má nyní devítimilionový dluh.


Rozhodli o tom nymburští zastupitelé.

Město v současné době vlastní objekt nemocnice, o vstupu do společnosti Nemocnice Nymburk jednali zastupitelé už 16. března.

„Zastupitelé si vyžádali informace o vývoji závazků nemocnice Nymburk, přehled výdajů souvisejících s koupí nemocnice Nymburk a přehled výdajů souvisejících s provozem nemocnice Nymburk,“ řekla ČTK mluvčí města Markéta Tomčíková. Chtějí, aby nemocnice dál fungovala. Má dlouhodobé finanční problémy, podle provedeného auditu je ale nemocnice schopna své dluhy z minulosti splácet.

Zastupitelé se obávali, aby se neobjevily další závazky nemocnice. Od roku 2007 má nymburská nemocnice třetího provozovatele. Současný přebíral zařízení s dluhy ve výši 11 milionů korun, splaceny má zatím miliony dva. Město má šanci dát situaci v nemocnici do pořádku, může využít vícezdrojové financování. „Chtěli bychom přejí na vícezdrojové financování a dotace. O to soukromý subjekt žádat nemůže,“ uvedl starosta města Miloš Petera (ČSSD).

V současné době Nymburk zpracovává projekt pro Regionální operační program Střední Čechy na vybudování a provoz radiodiagnostického a sonografického pracoviště v nemocnici. Žádosti musí být podány do 31. března, proto bylo nutné rychle rozhodnout o majetkovém vstupu města Nymburk do společnosti Nemocnice Nymburk.

Petera uvedl, že úředníci připravují také podklady pro zateplení zdravotnického zařízení, o peníze požádá Nymburk z výzvy operačního programu životní prostředí a z programu Zelená úsporám.

Město si chce nemocnici ponechat na období jednoho až dvou let a stabilizovat její chod. Pak zastupitelé rozhodnou, co s nemocnicí dál. Je možné, že by mohl do nemocnice vstoupit silný spoluinvestor.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?