Město Nymburk koupilo nemocnici, chce ji dostat z dluhů

6. 5. 2011 8:16
přidejte názor
Autor: Redakce
Nymburk koupil za 5,3 milionu společnost Nemocnice Nymburk s.r.o., která zdravotnické zařízení provozuje. Město chce zadluženou nemocnici stabilizovat, sdělil ČTK starosta města Miloš Petera.


Nemocnice má nyní devítimilionový dluh. Převod obchodního podílu ze společností MEDIGROUP na město schválili ve středu zastupitelé.

Město nyní hledá manažera nemocnice, podle starosty by měl být jmenován velmi rychle. „Radě města jsem představil vhodné kandidáty. Jmenování manažera a další související náležitosti budou v pravomoci valné hromady,“ uvedl Petera. Výkon manažerské funkce bude časově omezen do konce roku. Pak bude moci valná hromada dočasné jmenování změnit na jmenování na dobu neurčitou.

Město dosud vlastnilo pouze objekt nemocnice. Zdravotnické zařízení mělo dlouhodobé finanční problémy, podle auditu je ale nemocnice schopna své dluhy z minulosti splácet. Od roku 2007 měla nymburská nemocnice třetího provozovatele. Dosavadní přebíral zařízení s dluhy ve výši 11 milionů korun, splatil zatím miliony dva.

Město má šanci dát situaci v nemocnici do pořádku, může využít vícezdrojové financování. Nemocnici si chce ponechat na období jednoho až dvou let a stabilizovat její chod. Pak zastupitelé rozhodnou, co s nemocnicí dál. Je možné, že by mohl do nemocnice vstoupit silný spoluinvestor.

Pod nymburskou nemocnici spadá bezmála 100.000 obyvatel z Nymburska. Nemocnice má 170 lůžek, provozuje gynekologicko - porodnické oddělení, internu, chirurgii, jednotku intenzivní péče a novorozenecké oddělní.

V nemocnici pracuje 355 zaměstnanců, ne všichni mají plný úvazek, kmenových lékařů je 40. Dalších 100 lidí má s nemocnicí uzavřenou dohodu o pracovní činnosti. Zařízením denně projde 150 pacientů.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?