Město řídilo nemocnici špatně

24. 5. 2010 8:33
přidejte názor
Autor: Redakce
"Převod nemocnice do vlastnictví Středočeského kraje byl podařený krok," plácali se po zádech na svém posledním jednání zastupitelé Kutné Hory. Reagovali tak na přednesenou zprávu současné ředitelky nemocnice Alice Opočenské.


Po rok trvajících slovních přestřelkách, ale i vzájemných urážkách a osočování z likvidace místního zdravotnického zařízení při jeho převádění na kraj, to musela být pro nezúčastněného pozorovatele zvláštní proměna.

„Myslím, že jsou naplňovány podmínky darovací smlouvy,“ uzavřela svou zprávu Opočenská. Stručně řečeno nemocnice funguje a prý funguje dobře. Kritizované zrušení místního gynekologického oddělení okomentoval místo Opočenské ředitel kolínské nemocnice, pod kterou kutnohorské zařízení nyní organizačně spadá, Petr Chudomel.

„Mám jiné představy o funkčním nemocničním oddělení,“ pronesl mimo jiné kolínský ředitel.
„V Čáslavi je na gynekologii padesátiprocentní obleženost, v Kolíně má šedesát procent. V Kutné Hoře bylo třicet dva lůžek a dvanáctiprocentní obleženost,“ vypočítal jeden z důvodů pro uzavření oddělení Petr Chudomel.

Podle jeho slov by navíc mělo v horizontu jednoho roku dojít na rekonstrukci lůžkových oddělení kutnohorské nemocnice. „Investice jsou naplánovány. Nejdříve oprava polikliniky, výměna oken a podobně, a poté budou následovat lůžková oddělení,“ naznačil Chudomel.

Šetřil i soukromník

Ze zprávy o stavu nemocnice však vyplývá ještě jeden zajímavý poznatek. Ukazuje se, že město bylo, co se hospodářských výsledků týče, pro místní špitál pohromou.

Zavádět úsporné kúry po velkorysém městském hospodaření totiž nemusel pouze kraj, ale také bývalý soukromý provozovatel nemocnice - společnost Medistyl - Pharma, která v nemocnici působila do roku 2009, kdy ji vrátila městu.

„Provozní ztrátu se nám podařilo snížit o 10 milionů korun. Nemocnice byla tehdy předána v podstatně lepším stavu, než byla převzata,“ uvedla bývalá hlavní ekonomka Nemocnice Kutná Hora, s.r.o. Alena Zemanová s tím, že na rozdíl od dřívějších let fungovalo zařízení bez městských dotací, které činily asi třicet milionů ročně.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?