Městská nemocnice Ostrava loni hospodařila se ziskem

23. 3. 2016 8:15
přidejte názor
Autor: Redakce
Hospodaření Městské nemocnice Ostrava loni skončilo po zdanění ziskem ve výši 32.000 korun. O rok dříve nemocnice vykazovala zisk 34 milionů korun. Náměstek ředitele pro ekonomiku Stanislav Saksa rozdíl vysvětlil tím, že se nemocnice snaží více investovat do svého rozvoje a také do zvyšování mezd personálu, který jí chybí.


Zdravotnické zařízení by potřebovalo přijmout asi deset zdravotních sester a 15 až 20 lékařů.

„Jsme příspěvková organizace a naší povinností je starat se o nemocnici. Nemáme, jak se říká v popisu práce, tvořit výrazný zisk. My jsme vlastně všechny prostředky, které jsme vydělali…, použili proto, abychom jednak povýšili oblast zdravotní péče a jednak investovali do zaměstnanců, to znamená navýšili výdělky a navýšili mzdy,“ uvedl Saksa.

Připomněl, že v roce 2015 vzrostly mzdy o pět procent. „Pojišťovny zhruba kryjí polovinu tohoto nárůstu, zbytek je, řekl bych, naší ekonomickou politikou, to znamená snižováním nákladů,“ uvedl Saksa. Nemocnice podle něj snižuje například náklady za energie, čemuž napomohlo zateplení budov za 161 milionů korun. Vyjednáváním s dodavateli i soutěžemi prostřednictvím veřejných zakázek se zdravotnické zařízení snaží snižovat i náklady na přístrojovou techniku. Saksa řekl, že loni nemocnice výrazně posílila i oblast investic. Zatímco v roce 2014 podle něj mířilo na investice 88,3 milionu korun, loni to bylo téměř 355 milionů korun.

Nemocnice je příspěvkovou organizací města, které před časem zveřejnilo výsledky forenzního auditu za roky 2011 až 2014. Prověrka kromě jiných pochybení odhalila i zakázky v oblasti nákupů léků, zdravotnického zařízení i techniky za zhruba 700 milionů korun, na které nebyla vyhlášena soutěž. V tomto období nemocnici vedl nejdelší čas Tomáš Nykel. Ve funkci skončil v květnu 2014, ostravští radní ho tehdy odvolali v souvislosti s kauzou korupční aféry spojené s lobbistou Martinem Dědicem, která souvisí i se zakázkami městské nemocnice. „Chci k tomu jenom říct, že jsme nemocnici předali ve vysoce ziskovém stavu, se spokojenými zaměstnanci a spokojenými pacienty,“ řekl ČTK již dříve Nykel

V nemocnici se pak vystřídali ještě dva ředitelé, přičemž proti Jaroslavu Luxovi se loni postavila část zaměstnanců, kteří požadovali jeho odvolání. Lux nakonec sám odstoupil.

Podle Josefa Grochola, nynějšího ředitele pověřeného vedením nemocnice, všechny tyto události nemocnici poškodily a nyní se musí zaměřit na zlepšení své pověsti a stabilizaci personálu. Grochol uvedl, že platy lékařů a sester v nemocnici jsou pod úrovní platů, které nabízí fakultní nemocnice či krajská zdravotnická zařízení. Nemocnice chce proto během tří let výrazně investovat právě do zvýšení mezd a s pomocí dalších benefitů přilákat nové zaměstnance.

Nemocnice nyní zaměstnává necelé 2000 lidí. Ročně je v ní hospitalizováno nebo ambulantně ošetřeno okolo 35.000 pacientů. Město před časem vypsalo výběrové řízení na ředitele. Termín pro odevzdání přihlášek je do 25. března, ředitel by měl být znám v polovině dubna.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?