Městská nemocnice Ostrava se stala diabetologickým centrem

30. 5. 2012 8:12
přidejte názor
Autor: Redakce
Komplexní péči i poradenství získají nyní pacienti s diabetem v Městské nemocnici Ostrava, která nově získala status diabetologického centra. Díky statusu centra se nemocnice přednostně dostane například k novým lékům a léčebným metodám, řekla vedoucí lékařka diabetologické poradny Jitka Jurková.


Připomněla, že odborníci ve zdravotnickém zařízení kvůli narůstajícímu počtu diabetiků v minulosti rozšiřovali spektrum nabízených služeb. „Počty takto nemocných pacientů jsou každým rokem větší, stejně tak přibývá i vážnějších pacientů. Již několik let proto intenzivně pracujeme na rozšíření spektra naší péče. Nyní se u nás pacientům dostane maximální možná zdravotní péče i poradenství, proto jsme diabetologickou společnost požádali o udělení statusu diabetologického centra,“ uvedla Jurková.

Centrum nabízí komplexní péči o diabetika. Poskytuje vyšetření diabetologem, včetně podrobného vyšetření krve a moči, nabízí i konzultaci s diabetologickou sestrou nebo nutriční terapeutkou.

Podle Jurkové počet pacientů s diabetem narůstá. Denně je v nemocnici ošetřeno přibližně 20 pacientů s diabetem, přičemž každý den přibude v průměru jeden nový pacient. Nemocnice se specializuje také na pacienty se syndromem diabetické nohy, tedy komplexního postižení cév a nervů nohou komplikované vznikem možných otlaků.

Další novinkou v městské nemocnici je nová metoda výměny kolenního kloubu. Operace je šetrnější ke kostem i měkkým tkáním pacienta a snižuje riziko dalších komplikací. Kolenní implantát je na rozdíl od běžných postupů usazen přesněji. „Mezi další výhody patří také kratší operační čas, nižší riziko infekce nebo menší krevní ztráty,“ řekl novinářům primář ortopedického oddělení Michal Mačák, který dnes tuto operaci v Ostravě provedl poprvé. Operace podle něj dopadla dobře.

Pacientům však tento zákrok nehradí pojišťovna a zaplatí za něj 25.000 korun. Mačák očekává, že by obdobných operací mohli udělat desítky ročně. Stejná metoda se provádí ještě v nemocnici v Karviné. V Městské nemocnici Ostrava je za rok provedeno přibližně 400 endoprotéz kolen a kyčlí.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?