Městské nemocnici bude šéfovat nový ředitel

16. 6. 2011 8:15
přidejte názor
Autor: Redakce
Nepříliš úspěšný ředitel Městské nemocnice Ostrava Jan Zháněl zřejmě znovu neusedne do šéfovského křesla tohoto zdravotnického zařízení. Protože od července se má nemocnice spojit se sousední záchrannou službou, vybírají ostravští radní nového manažera, který sloučenou organizaci povede.


Z kuloárních informací vyplývá, že výběrová komise v úterý vybrala jiného kandidáta než Zháněla.

„Vybírali jsme ze čtyř uchazečů o tuto funkci. Všichni splnili podmínky výběrového řízení, předložili také koncepci řízení a dalšího rozvoje nově vzniklé organizace. Výběrové řízení skončilo prvním kolem, vítězný kandidát, kterého komise doporučí ke schválení radním, byl velmi přesvědčivý. Jeho jméno radní oznámí příští týden,“ řekla náměstkyně ostravského primátora pro zdravotnictví Simona Piperková (ČSSD).

Dodala, že členy výběrové komise byli kromě primátora a jeho náměstků také zástupci nemocničních odborů a České lékařské komory. Deník zjistil, že konkurz pravděpodobně vyhrál současný ředitel novojičínské nemocnice Tomáš Nykel.

Zkušený manažer, který je zároveň vedoucím lékařem Městské záchranné služby Ostrava. Porazil tak současného ředitele, zubního lékaře Jana Zháněla. O pozici se ucházel také bývalý náměstek ředitele pro léčebnou péči fifejdské nemocnice a známý kožní lékař Petr Zajíc.

Ke sloučení městské nemocnice se sousední záchrannou službou dojde především z ekonomických důvodů. Ostravští zastupitelé jsou přesvědčeni o tom, že fúze s nemocnicí je výhodnější než samostatné fungování záchranky. Proto rozhodli, že obě organizace, z nichž každé město ročně dává přes třicet milionů korun, splynou 30.června.

Zároveň zdůrazňují, že pacientů se změna negativně nedotkne. Naopak, spojení bude podle nich znamenat zvýšení kvality služeb za méně peněz.

„Efektivněji budou využívány finanční prostředky, ušetří se na provozních nákladech. Další výhodou je větší personální prostupnost, optimalizovaná organizační struktura, snadnější technickohospodářské zabezpečení provozu,“ zdůvodnila náměstkyně primátora Simona Piperková.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?