Městskou nemocnici Ostrava povede zastupitel Tomáš Mrázek

23. 7. 2014 8:28
přidejte názor
Autor: Redakce
Městskou nemocnici Ostrava (MNO), která je příspěvkovou organizací města, dočasně povede lékař a ostravský městský zastupitel Tomáš Mrázek (TOP 09), který v nemocnici působí jako náměstek ředitele pro léčebnou péči. Rozhodla o tom dnes rada města.


ČTK to řekl primátor Petr Kajnar (zvolen za ČSSD).

Někdejší ředitel MNO Tomáš Nykel musel svou funkci opustit kvůli kauze korupční aféry spojené s lobbistou Martinem Dědicem.

Mrázek do vedení nemocnice nastoupí od 1. srpna na půl roku. O dalším postupu a vedení městské nemocnice by pak definitivně mělo rozhodovat už nové zastupitelstvo, které vzejde z podzimních komunálních voleb.

„Je to člověk, který je v nemocnici velmi respektovaný a kromě jiného má ještě i manažerské školy, takže je to člověk, který je kompetentní. Nové zastupitelstvo pak může vybrat nového ředitele. Pokud bude jmenovat někoho jiného, tak to tak bude, pan Mrázek souhlasil s tím, že to bere na sebe na jakousi přechodnou dobu,“ uvedl Kajnar.

Mrázek loni v květnu pomohl prosadit nákup areálu Bazaly, kde hrají fotbalisté prvoligového Baníku a podporoval ho primátor Kajnar. Odkup areálu městem za zhruba 114 milionů korun se tehdy podařilo odsouhlasit až na druhý pokus, při prvním hlasování neprošel o jediný hlas. Své původní stanovisko tehdy změnil právě Mrázek a také zastupitel Vojtěch Mynář (ČSSD), kteří se v prvním hlasování zdrželi. Díky jejich hlasům materiál nakonec prošel.

„Kdyby nebyl (Mrázek) v zastupitelstvu, tak bych jednal stejně. Já nejsem člověk, který v politice obchoduje. Mě si nikdo nekoupí, ani já jsem si nikoho nekupoval,“ reagoval Kajnar. Nykela městští radní odvolali letos v květnu v souvislosti s korupční aférou spojenou s Dědicem. Kromě Dědice policie v kauze, která souvisí se zakázkami ostravského dopravního podniku a právě městské nemocnice, stíhá dalších sedm fyzických a čtyři právnické osoby.

Z policejního spisu, který unikl do médií, totiž vyšlo najevo, že Nykel s Dědicem udržoval telefonický kontakt. Nykel však nebyl jediný, kdo byl s Dědicem v telefonickém spojení. Kromě něj podle policejního spisu šlo například i o moravskoslezského hejtmana Miroslava Nováka (ČSSD), ostravské městské radní Lumíra Palyzu a Simonu Piperkovou (oba ČSSD) a ředitele Dopravního podniku Ostrava Romana Kadlučku.

Palyzu, Piperkovou ani Kadlučku však nakonec městští zastupitelé neodvolali, přestože se o jejich odchodu z funkcí na zastupitelstvu hlasovalo. Snahu o odvolání Nováka původně avizovala i opoziční ODS, která ho ale na jednání krajského zastupitelstva nenavrhla. Za Nykela se po jeho odvolání postavila část zaměstnanců, která proti jeho odchodu protestovala. Zaměstnanci v petici požadovali, aby rada revokovala své rozhodnutí, což však radní odmítli.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?