Metadonový program na Ústecku začíná ohrožovat nedostatek peněz

3. 10. 2001 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Jen na půl roku provozu metadonového centra při ústecké Masarykově nemocnici přispělo letos ministerstvo zdravotnictví. Z požadovaného rozpočtu 1,7 miliónu korun získalo psychiatrické oddělení, kde se oddělení nachází, jen asi šest set tisíc korun...


Ústí nad Labem - Uvedla to primářka oddělení MN Zdeňka Staňková.

Metadon, tedy čistou syntetickou náhražku pouliční drogy, pravidelně podává vyškolený personál. Snahou léčby je přerušení řetězce dealer a klient, ale i změna životního stylu, snížení kriminality a rizikového chování. Do programu jsou zařazováni lidé, u kterých není jiná možnost jak dosáhnout zdravotní, psychické a sociální stabilizace. Přípravek se podává zdarma, čímž se narkoman zbaví stříkaček s jehlami a tedy i infekcí. Účinek metadonu je přitom dvacet čtyři hodin.

Alarmující údaje, podle kterých má Ústecko nejvíce klientů na metadonové léčbě společně s Prahou, potvrzuje i primářka Staňková. „Nyní evidujeme kolem šesti desítek klientů na metadonu, když jich začalo asi 160. Řadu jsme jich ale museli vyloučit z léčby po kontrolách moči, protože opět brali drogy,“ uvedla primářka. Průměrný věk klientů, kteří dostávají metadon každý den, je kolem pětadvaceti let.

Psychiatrické oddělení nyní financuje metadonovou léčbu již dva měsíce ze svých prostředků.

TOMÁŠ PRCHAL, Ústecký kraj, 3.10.2001

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?