Metanol má v ČR zatím devět obětí

12. 9. 2012 8:17
přidejte názor
Autor: Redakce
Na otravu metylalkoholem zemřelo v České republice už devět lidí. Více než dvacet dalších je v nemocnicích. Řada z nich je v kritickém stavu, jsou v umělém spánku a zřejmě budou mít trvalé následky.


Ve znojemské nemocnici zemřel v úterý před půlnocí na otravu metylalkoholem 42letý muž z Havířovska. Hospitalizován byl od soboty, je devátou obětí jedovatého alkoholu. Muž byl po celou dobu hospitalizace ve velmi kritickém stavu a zemřel na selhání životně důležitých orgánů, řekl ČTK mluvčí znojemské nemocnice Pavel Jajtner.

Ve špatném stavu zůstává i druhý pacient z jihu Moravy, devětadvacetiletý muž z Veselí nad Moravou, který leží v kyjovské nemocnici. Jeho mozek je podle lékařů nenávratně poškozený a v podstatě už nepracuje.

V Brně se dnes dopoledne sejde v souvislosti s otravami krizový štáb svolaný hejtmanem Michalem Haškem (ČSSD). Představitelé kraje chtějí podle svých slov všemi zákonnými prostředky zamezit zhoršování situace. Vydají proto například seznam míst, kde si lidé mohou nechat otestovat již koupený alkohol, u kterého si nejsou jistí jeho nezávadností. Stále totiž není jasné, jaké množství nebezpečné tekutiny mezi lidmi koluje.

Policisté prověřili provozovny v okolí míst, kde se otrávení muži pohybovali, zatím ale neví, odkud přesně jedovatý alkohol pochází. Pracují s několika vyšetřovacími verzemi, podle kterých alkohol mohl někdo dovézt ze zahraničí nebo z jiného regionu. Není ale vyloučená ani možnost, že byl vyrobený na jižní Moravě.

Policisté, hygienici i představitelé místních samospráv varují před pitím čepovaného alkoholu nebo alkoholu z nekolkovaných či neoznačených lahví. Při jakémkoliv podezření na vypití rizikového alkoholu by lidé měli neprodleně navštívit lékaře.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?