Metanolová aféra vypukla před půl rokem, vyžádala si 42 obětí

1. 3. 2013 8:11
přidejte názor
Autor: Redakce
Základní údaje o metanolové aféře (před půlrokem, 3. září 2012, zemřel v Havířově na otravu metylalkoholem první člověk):


• Aféra kolem ilegální výroby lihovin, které obsahují jedovatý metylalkohol, vypukla začátkem září. První oběti na životech byly hlášeny na severu Moravy, 3. září zemřel v Havířové dvaašedesátiletý muž a otravě podlehla i jeho o tři roky mladší partnerka. Ta byla převezena do nemocnice, lékaři jí ale již nemohli pomoci.

• Dosud zemřelo po požití nebezpečného alkoholu podle ministerstva zdravotnictví 42 lidí, nejvíce v Moravskoslezském kraji. Zatím poslední obětí jedovatých lihovin se koncem ledna stala 16letá dívka, která byla po otravě metylalkoholem hospitalizována v Ústí nad Labem. Dívka ležela v nemocnici více než týden. Během vyšetřování kauzy se přišlo i na to, že již v květnu zemřela v Havířově jedna žena na otravu metanolem, s pozdější vlnou otrav ale její případ nejspíše nesouvisí.

• Případy otrav metylalkoholem se potvrdily ve většině krajů ČR, mrtvé hlásilo sedm regionů: kromě Moravskoslezského kraje to byl i Olomoucký, Zlínský, Jihomoravský, Středočeský, Ústecký kraj a Praha.

• Oběti metanolu se ale objevily i v Polsku, kde v příhraniční obci zahynuli po Štědrém dnu tři lidé. Lihoviny podle policistů zakoupili v ČR.

• Vláda nejprve na vlnu úmrtí reagovala 12. září zákazem prodeje tvrdého alkoholu ve stáncích. Zákaz se týkal destilátů a tuzemáku s obsahem alkoholu od 30 procent. O dva dny později zakázalo ministerstvo zdravotnictví prodej lihovin s obsahem alkoholu od 20 procent na celém území ČR a 20. září pak ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) dočasně zakázal vývoz alkoholu od 20 procent z ČR; vlastní opatření dočasně zavedly také Slovensko, Polsko nebo Rusko. Zákaz prodeje byl zmírněn 27. září, na trh mohou lihoviny vyrobené před 1. lednem 2012 nebo mladší nápoje, u kterých výrobci prokážou dokladem původ lihu.

• Nyní vláda projednává novelu zákona o živnostenském podnikání, která by měla zavést koncese na obchod s lihem a lihovinami. Změny se ale mají dotknout i dalších norem, třeba zákon o povinném značení lihu má přinést snížení objemu spotřebitelského balení lihu z šesti litrů na jeden litr nebo zavést povinnosti pro všechny výrobce a distributory, kteří označují lihoviny kolkem, složit kauci ve výši pěti milionů.

• Aféra měla dopad i na tržby tuzemských obchodníků z prodeje tvrdého alkoholu. Ty klesly meziročně o 12 procent. Aféra navíc zrychlila přesun spotřebitelů od domácích a levnějších k zahraničním a dražším lihovinám.

• Policejní vyšetřování ukázalo na dva muže, kteří na přelomu srpna a září namíchali a dali do oběhu směs obsahující smrtelný podíl metylalkoholu. Oba působili ve výrobě směsí do ostřikovačů, v nichž se metylalkohol běžně používá. Muži jsou obviněni z obecného ohrožení. Do případu jsou ale zapleteni i další lidé, stopy vedly například k likérce Drak, která je již z dřívějška spojována s rozsáhlým daňovým únikem při prodeji nelegálního alkoholu.

• Celkem policie stíhá v metanolové kauze po celé republice přibližně sedm desítek lidí; kauzu jako celek dozoruje zlínské státní zastupitelství. Šest lidí je stíháno pro obecné ohrožení, poškozených, tedy lidí, kteří požili otrávený alkohol, je podle vyšetřovatelů celkem 124. Hlavním původcům aféry hrozí 12 až 20 let vězení. Podle policie na trh přišlo celkem 15.000 litrů závadného alkoholu, asi třetinu se nepodařilo dohledat.

• Současná metanolová kauza je co do počtu obětí druhou nejhorší katastrofou v dějinách samostatné České republiky. Více lidských životů - 50 - si vyžádaly jen ničivé povodně z roku 1997. Také tehdy přitom shodou okolností pocházelo nejvíce obětí (23) ze Moravskoslezského kraje.

• Otravy metylalkoholem se v posledních letech objevily i v dalších evropských zemích. Například v září 2001 si podomácku vyrobená pálenka v estonském městě Pärnu a okolí vyžádala 68 obětí a desítky přiotrávených. O rok později bylo v Norsku kvůli otravě metanolem hospitalizováno asi 50 lidí, 17 osob zemřelo. Případy se přitom táhly až do prosince 2004. Nejméně 20 obětí měla v březnu 2005 i nelegálně vypálená anýzovka v Istanbulu.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?