Metodický pokyn k přípravě a realizaci vzdělávacího programu certifikovaného kurzu

13. 1. 2009 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Na základě novely zákona č. 96/2004 Sb. byl upraven Metodický pokyn k přípravě a realizaci vzdělávacího programu certifikovaného kurzu. Upravený Metodický pokyn najdete na našich internetových stránkách www.mzcr.cz -odborník/zdravotník - vzdělávání a uznávání kvalifikací - akreditace - nelékařská povolání - co je nutné doložit - přílohy a dále pak odborník/zdravotník - vzdělávání a uznávání kvalifikací - specializační a celoživotní vzdělávání - nelékařská povolání - certifikované kurzy - přílohy. V tomto příspěvku najdete pokračování článku ze Sestry 12/2008, str. 13 - 14.


Také v této části jsou pro snadnější orientaci v tomto článku změny, které byly provedeny, vyznačeny kurzivou.

Zařazení do certifikovaného kurzu a průběh kurzu

1. Žádost o zařazení podává uchazeč akreditovanému zařízení.

2. Akreditované zařízení má povinnost zaručit vstup do certifikovaného kurzu pouze těm zdravotnickým pracovníkům a jiným odborným pracovníkům, kterým je v souladu s akreditací MZ certifikovaný kurz určen, je proto vhodné, aby součástí žádosti byly:

* úředně ověřené kopie dokladů o získané odborné způsobilosti, popř. o získané specializované nebo zvláštní odborné způsobilosti, nebo o uznání způsobilosti podle hlavy VII nebo VIII. V případě zdravotnických pracovníků, kteří jsou evidováni v Registru zdravotnických pracovníků způsobilých k výkonu zdravotnického povolání bez odborného dohledu a hostujících osob (§ 72), akreditované zařízení zkontroluje údaje podle věty první v tomto registru a úředně ověřené kopie dokladů nepožaduje. V žádosti stačí uvést číslo Osvědčení.

* V případě žadatelů, kteří získali způsobilost k výkonu zdravotnického povolání a k výkonu činností souvisejících s poskytováním zdravotní péče v jiném státě než v České republice, rozhodnutí MZ ČR o uznání způsobilosti k výkonu zdravotnického povolání na území České republiky.

3. Při splnění podmínek stanovených v § 62 odst. 2, a pokud to kapacita akreditovaného zařízení umožňuje, akreditované zařízení zařadí uchazeče do certifikovaného kurzu do 1 měsíce po obdržení žádosti a zároveň uchazeči oznámí předpokládaný termín začátku vzdělávání.

4. A kreditované zařízení současně seznámí uchazeče s organizací certifikovaného kurzu a s požadavky na jeho úspěšné absolvování.

5. Za průběh certifikovaného kurzu odpovídá akreditované zařízení.

6. Do splněného počtu hodin stanovených vzdělávacím programem akreditované zařízení započte nejvýše patnáctiprocentní omluvenou absenci z celkového počtu hodin praktického vyučování a omluvenou absenci z hodin teoretického vyučování.

7. Do vzdělávání v certifikovaném kurzu započte akreditované zařízení část dříve absolvovaného studia, pokud odpovídá vzdělávacímu programu.

8. Účastník certifikovaného kurzu je v rámci tohoto vzdělávání povinen absolvovat odbornou praxi na pracovišti akreditovaného zařízení v rozsahu určeném příslušným vzdělávacím programem.

9. A kreditované zařízení započte dříve absolvovanou odbornou praxi, pokud splňuje požadavky stanovené vzdělávacím programem; o započtení vydá potvrzení. V případě pochybností o započtení rozhoduje na žádost účastníka certifikovaného kurzu nebo akreditovaného zařízení ministerstvo.

10. O úspěšném absolvování certifikovaného kurzu vydá akreditované zařízení certifikát, a to na tiskopisu poskytnutém ministerstvem na základě žádosti akreditovaného zařízení. Certifikát má platnost pro Českou republiku. V certifikátu jsou uvedeny činnosti, k nimž absolvent certifikovaného kurzu získal zvláštní odbornou způsobilost v rozsahu vzdělávacího programu (§ 61 odst. 3), včetně vymezení činností, které jsou poskytováním zdravotní péče.

Povinnosti akreditovaného zařízení podle zákona č. 96/2004 Sb.

* řídit se ustanovením § 50 zákona č. 96/2004 S b., * vést dokumentaci o vzdělávání, která dokládá skutečnosti, nutné pro doložení povinností vyplývajících ze vzdělávacího programu, obsahuje seznam účastníků vzdělávání; dokumentace o vzdělávání je archiválií podle zvláštního právního předpisu (dokumentace o vzdělávání je archiválií podle zákona č. 97/1974 Sb., o archivnictví, ve znění pozdějších předpisů), * neprodleně, nejpozději do 30 dnů, oznámit MZ každou změnu podmínek souvisejících se zabezpečením vzdělávání, * předat MZ, popřípadě pověřené organizaci, veškerou dokumentaci týkající se účastníků vzdělávání, pokud hodlá ukončit uskutečňování vzdělávacího programu, aniž by oprávnění k této činnosti přešlo na jeho právního nástupce (§ 50 odst. 2), * podrobit se kontrole zabezpečení vzdělávání podle vzdělávacího programu, prováděné ministerstvem, * předkládat ministerstvu roční zprávu o organizačním a finančním zajištění vzdělávání, * uskutečňovat vzdělávání podle vzdělávacích programů.

Mgr. Marcela Šuleková, Odbor vzdělávání a vědy MZ ČR

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?