Metodika stanovení množství tuku v těle
Obezita je nejčastěji se vyskytující metabolické onemocnění. Nejjednodušší metodou klasifikace obezity je hodnocení pomocí hmotnostního indexu (BMI, body mass indexu). BMI = váha (kg)/výška (m2) Hodnocení hmotnostním indexem je možno použít při epidemiologických studiích a při orientačním hodnocení obsahu tuku v těle. BMI dobře koreluje s obsahem tukové hmoty. Na druhé straně k přesnějšímu určení stupně obezity je vhodné použít přesnější metody stanovení obsahu tuku. Relativně jednoduché jsou antropometrické metody měření. K nim patří kromě hmotnosti a výšky měření obvodů těla (viz tab. 2) a stanovení tloušťky kožních řas (viz tab. 3). K měření kožních řas je nutná dostatečná zkušenost vyšetřujícího, metoda je náročná právě u obézních osob. Důležité je použití správného kaliperu, který by měl mít dostatečný rozsah, aby bylo možno změřit i řasu o větší tloušťce. Obsah tuku v těle pak hodnotíme ze součtu tloušťky všech změřených řas. Stanovení množství tukové tkáně Normální množství tukové tkáně u mužů je 10 – 25 %, u žen 18 až 30 %. Ke stanovení množství tukové tkáně v těle se používá řada metod, které však zpravidla nejsou běžně dostupné