Metropole bude mít svého koronera, který bude jezdit pouze k zemřelým

6. 4. 2012 8:05
přidejte názor
Autor: Redakce
Novinku v péči o zemřelé hodlá zavést hlavní město. Chce zřídit takzvaného koronera, který by na území metropole zajistil ohledávání zemřelých. Práci městského koronera by zajišťoval lékař ze záchranné služby.


„Z čísel, která mám k dispozici v rámci současného provozu záchranky, jsem propočetl, že by se roční náklady převážně na mzdy a benzín pohybovaly okolo sedmi milionů korun. Celkem tři miliony by bylo možné získat od zdravotních pojišťoven a zbývající čtyři by zaplatilo hlavní město,“ popsal Deníku podrobně projekt Zdeněk Schwarz, ředitel pražské záchranky. Podle něj by na tuto práci byl vyčleněn vždy jeden lékař a speciální vozidlo.

Dosud tuto službu zajišťovala záchranná služba. „Domnívám se, že by záchranáři měli životy hlavně zachraňovat. Tuto práci mají podle zákona vykonávat praktičtí lékaři, ale dosud je k tomu nikdo nedonutil, a nikdo to samozřejmě dělat nechce,“ sdělil Schwarz.

Koroner, neboli člověk, který jezdí k případům úmrtí, je v zahraničí běžnou praxí. „Pojmenování je převzaté z angličtiny, protože pod tímto označením funguje takový člověk hlavně v Americe. V Evropě takovou činnost někde vykonávají také praktičtí lékaři,“ přiblížil ředitel pražské záchranky Schwarz.

„V Praze by zajišťování této služby prostřednictvím praktických lékařů bylo nesmírně složité a problematické,“ domnívá se Ivan Kabický (ODS), primátorův náměstek pro oblast zdravotnictví.

Do hlavního města totiž dojíždějí i pracující třeba ze Středočeského kraje, pokud se stane, že někdo z nich náhle zemře třeba na ulici, těžko pak k takovému případu úmrtí přijede jeho ošetřující lékař. „Podle zákona by k takovému případu měl přijet praktický lékař, který má sídlo v blízkosti, kdek úmrtí došlo. Vpraxi je to ale neproveditelné,“ domnívá se ředitel záchranky Schwarz.

Funkci koronera má vykonávat lékař záchranné služby, který bude jako ohledávač sloužit na dohodu nebo jiný pracovní poměr. Kvůli tomu bude muset město změnit zřizovací listinu záchranné služby. Tito lékaři budou zároveň využíváni pro řešení jiných problémů. Budou například k dispozici pro telefonickou konzultaci pro posádky záchranářů, řešit mají i konflikty s příjmovými odděleními, pacienty či jejich okolím.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?