Mexická dívka po chybné transplantaci orgánů zemřela

24. 2. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Sedmnáctiletá mexická dívka trpící onemocněním srdce a plic zemřela v nemocnici v USA po chybě při transplantaci orgánů. Llékaři omylem vložili do těla oba orgány s jinou krevní skupinou...


WASHINGTON -

Jesica Santillánová byla v neděli prohlášena za mrtvou, uvedla Amy Austellová, mluvčí Dukeovy univerzity v Durhamu v Severní Karolíně. O několik hodin později ji lékaři odpojili od přístrojů, jejichž prostřednictví bojovali o dívčin život.

Druhý pokus

Jesica dostala 7. února orgány dárce krevní skupiny A, zatímco sama má krevní skupinu nula. Dívčino tělo proto orgány odmítlo.

Ve čtvrtek podstoupila tutéž operaci znovu a tentokrát dostala orgány odpovídajícího dárce. Začala však krvácet do mozku a lékaři označovali její naděje na přežití za nulové.

Kurt Dixon, právník rodiny Santillánových, uvedl, že rodina věřila do poslední chvíle, že Jesica bude žít a že ji chtěli nechat na podpůrných přístrojích co nejdéle.

„Lékaři, jimž podle zákona náleží konečná pravomoc, rozhodli pro odpojení od přístrojů umožňujících dýchání. Pak oznámili, že zemřela,“ řekl.

„Vyjadřuji příbuzným hlubokou lítost. Slibuji, že se poučíme z chyb. Nemocniční personál udělal vše, aby dívce zachránil život. Přejímám plnou odpovědnost za své kolegy a jejich chybu,“ řekl doktor James Jaggers, který řídil oba chirurgické zákroky.

Instituce United Network for Organ Sharing (UNOS) z Richmondu ve státě Virginie, která dodala orgány, připsala v otevřeném dopise řediteli nemocnice Williamu Fulkersonovi vinu za záměnu při operaci výhradně lékařům.

UNOS uvedla, že 80 440 pacientů čeká na dárce orgánů a sedmnáct denně v USA umírá, protože je nedostanou včas. Zatím není jasné, zda dívčina rodina bude nemocnici žalovat.

DÁLE ČTĚTE:

Mexická dívka podstoupila po chybě lékařů druhou transplantaci

Právo, 24.02.2003

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?