Mexická dívka podstoupila po chybě lékařů druhou transplantaci

21. 2. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Američtí chirurgové omylem voperovali sedmnáctileté dívce srdce a plíce od dárce jiné krevní skupiny. Stav pacientky se začal prudce zhoršovat. Rodiče dali důvěru stejným chirurgům podruhé...


DURHAM - Američtí chirurgové v nemocnici v americkém Durhamu ve čtvrtek transplantovali srdce a plíce 17leté Mexičance, jejíž zdravotní stav se prudce zhoršoval po první nezdařené operaci před dvěma týdny.

Původně lékaři pacientce totiž voperovali orgány od dárce jiné krevní skupiny,které její tělo okamžitě začalo odmítat.

Tým lékařů z nemocnice při Dukeově univerzitě v Durhamu v Severní Karolíně okamžitě přiznal odpovědnost za pokažený zákrok, při němž Jesica Santillanová 7. února dostala orgány krevní skupiny A, zatímco ona má krevní skupinu nula.

Rodina přesto dala i pro druhou transplantaci důvěru stejnému chirurgovi.

„Jesica si vede dobře,“ sdělil dnes mluvčí rodiny Mack Mahoney. „Její srdce pracuje a plíce také. Žádné známky odmítání,“ dodal.


Nový dárce pro Jesicu byl nalezen ve středu. Mluvčí nemocnice Jeffrey Molter to označil za malý zázrak.

Podle Mahoneyho dávají lékaři Santillanové 50 procentní šanci, že druhou operaci přežije.

Po mnoha dnech, které dívka strávila na přístrojích, má poškozené ledviny a poškozený by mohla mít i mozek.

Nový dárce pro Jesicu byl nalezen ve středu. Mluvčí nemocnice Jeffrey Molter to označil za malý zázrak.

Kvůli velmi nízké váze potřebovala dívka orgány dítěte

Podle něj 80 procent pacientů, kteří čekají na transplantace, umírá, než se vhodný donor najde. U Mexičanky byl navíc problém, že dárcem muselo být dítě. Jesica totiž měří 160 centimetrů a váží pouhých 36 kilogramů.

Jesica, která pochází z malého města nedaleko mexické Guadalajary, potřebovala transplantaci, protože měla zdeformované srdce, které bránilo plicím vhánět kyslík do krve. Podle lékařů by dívka bez lékařské pomoci do šesti měsíců zemřela.


TRANSPLATACE V ČÍSLECH
Transplantace srdce a plic jsou běžné od 80. let. Asi 70 procent příjemců orgánů přežije nejméně rok. Čtyřicet procent s novými orgány žije minimálně pěti let.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?