Mezery na trhu s léky působí potíže

19. 2. 2002 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Nemocnice sháněly v minulých týdnech sérum proti gangréně. Byl to po výpadku životně důležitého léku fibrinogenu další léčivý preparát, který najednou zmizel z trhu...


Nemáme povinnost sledovat aktuální stav zásob léčiv, říká Ministerstvo zdravotnictví. Lékař musí podle výrobce léků sám zvážit, jestli může pacientovi podat životně důležitý přípravek, když je krátkodobě „prošlý“.

Ivana Kněžínková

Praha - Nemocnice sháněly v minulých týdnech sérum proti nebezpečné gangréně neboli plynaté sněti. Byl to po výpadku životně důležitého léku fibrinogenu další léčivý preparát, který najednou zmizel z trhu.

„Antigangrenózní sérum by měl dostat například pacient s otevřenou a tím pádem znečištěnou zlomeninou. U nás byl v lednu takový úraz. Sérum jsme ale nemohli nikde sehnat. Naštěstí všechno dopadlo dobře,“ líčil situaci v Horské nemocnici Krkonoše její ředitel Vladimír Dryml. Dodal, že pokud by však pacient na absenci séra doplatil zdravím, odneslo by to zdravotnické zařízení.

Nemocnice se obrátila i na Ministerstvo zdravotnictví, které ale sdělilo, že současný právní řád mu neumožňuje zasahovat do rozhodnutí výrobce a zajistit pokračování výroby a dodávek léčiva.

Slovakopharma, která je producentem zmíněného léčivého přípravku s názvem Gasea, vysvětlila: „Došlo k tomu, že zrovna končila záruční lhůta jedné šarže a u druhé ještě nebyly hotovy opakované zkušební testy v ústavu pro kontrolu léčiv. Nová dodávka naběhla teprve po nějaké době a nyní by měl být přípravek už v oběhu.“ Ředitel firmy Pavel Oberhofer uvedl, že předchozí šarže byla prošlá jen krátkou dobu a bylo na lékařích, aby zhodnotili, jestli ji mohou pacientovi podat, pokud je v ohrožení života. Situace připomíná předloňský rozruch se sérem proti hadímu jedu. Muži uštknutému hadem podali v mostecké nemocnici, aby ho zachránili, „prošlý“ přípravek, protože jiný nebyl k sehnání.

Antigangrenózní sérum možná ale zmizí z českého trhu definitivně. „V Česku se tohoto léku příliš nespotřebovává. Pokud na odběr séra nebudou státní zakázky, skončíme s jeho výrobou, protože je nákladná,“ uvedl Oberhofer. V Česku přitom není registrováno jiné stejně účinné léčivo. „Nebylo by to žádné drama. Dnes už se v podstatě používá při zákrocích, při nichž se aplikovalo toto sérum, jiný způsob léčby s úplně jinými léky. To by měli v té nemocnici, která ho sháněla, vědět,“ dodal.

Ministerstvo zdravotnictví zdůrazňuje, že nemá povinnost ani možnost sledovat aktuální stav lékových zásob a jejich doby použitelnosti. Také Státní ústav pro kontrolu léčiv upozorňuje, že je to věc výrobce, aby monitoroval stav svých zásob a včas reagoval na fakt, že u konkrétní šarže léků končí záruční lhůta.

Přesto se ale nedávno ministerstva zdravotnictví a financí zabývala výpadkem dodávky životně důležitého fibrinogenu používaného při poruše srážlivosti krve. Nakonec byl uskutečněn mimořádný dovoz stejně účinného farmaka, ale podstatně dražšího, aby si nemocnice mohly doplnit potřebné zásoby.

Ivana Kněžínková, Hospodářské noviny, 19.2.2002

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?