Mezi Rathem a Klausem zuří boj

30. 4. 2002 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
"Klaus svým postojem nám jednoznačně vzkázal, že zdravotníci jsou pro něj bezpodstatný hmyz, který může kdykoli zfackovat nebo ztlouct. Nestráví prý s námi ani vteřinu svého času. Tahle arogance je otřesná. Musíme se bránit...


Boj o kompetence komor se stupňuje a v pondělí nabral dalších obrátek. Prezident České lékařské komory David Rath oznámil, že chystá kampaň proti ODS s heslem Volte Václava Klause, volíte Klementa Gottwalda.

„Klaus svým postojem nám jednoznačně vzkázal, že zdravotníci jsou pro něj bezpodstatný hmyz, který může kdykoli zfackovat nebo ztlouct. Nestráví prý s námi ani vteřinu svého času. Tahle arogance je otřesná. Musíme se bránit,“ řekl Právu Rath. Jak jsme již uvedli, poslanec ODS Marek Benda chce totiž zrušit povinné členství v lékařské, lékárnické a stomatologické komoře. Poslanci se tím mají zabývat za několik dní v souvislosti s projednáváním transplantačního zákona. Tím by komory ztratily pravomoci a časem by zanikly. Potkal by je stejný osud, jako když je v 50. letech prezident Gottwald zrušil.

Lékárníci a zubaři vyčkávají

Bendův návrh v pondělí na tiskové konferenci odsoudili nejen zástupci lékařské, ale i stomatologické a lékárnické komory. Zatímco Rath ale chce rozjet v médiích a na billboardech kampaň proti ODS s již zmíněným heslem, představitelé lékárníků a zubařů vyčkávají na osud návrhu v Poslanecké sněmovně. „O celoplošné kampani v médiích a na billboardech rozhodne ve čtvrtek představenstvo komory. Jsme ochotni do ní vložit i několik miliónů,“ řekl Rath. Ustoupit od svého záměru je ochoten pouze v případě, že ODS návrh stáhne a omluví se, že šlo o exces. Podporu požadavku komor vyjádřili jejich zástupcům na pondělní schůzce předsedkyně Unie svobody Hana Marvanová a předseda KDU-ČSL Cyril Svoboda. Slíbili, že jejich poslanecké kluby budou hlasovat proti Bendovu návrhu. Podporu komorám už minulý týden vyjádřili ministr zdravotnictví Bohumil Fišer a předseda sněmovního zdravotního výboru Zdeněk Škromach. V úterý večer se má Rath sejít s místopředsedou vlády Vladimírem Špidlou a jednat s ním právě o zachování komor v existující podobě.

Václav Pergl, Právo, 30.4.2002

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?