Mezinárodní konference o AIDS řeší zejména finance a výzkum

24. 7. 2012 7:35
přidejte názor
Autor: Redakce
Přes dvě desítky tisíc vědců, lékařů, politiků, ale i nemocných se sešly ve Washingtonu, kde v neděli začala velká mezinárodní konference o AIDS. Její účastníci zahájili svoje setkání výzvou, aby svět nepropadal pocitu sebeuspokojení, že souboj s touto zákeřnou chorobou už díky pokrokům moderní medicíny téměř vyhrál. Lék proti této nemoci totiž stále neexistuje a navíc chybějí peníze na financování léčby v chudých zemích, kde je počet lidí s HIV nejvyšší.


„Chceme dosáhnout cíle, kterým je generace bez AIDS. Je to boj, který můžeme vyhrát. Už jsme došli tak daleko,“ řekla dnes shromážděným americká ministryně zahraničí Hillary Clintonová, podle níž není teď možné v boji polevit. Šéfka diplomacie USA zároveň přislíbila milionové investice Spojených států do dalšího výzkumu a prevence nemoci.

Dnes by na konferenci, která potrvá do pátku, měli podle agentury DPA vystoupit ještě například zakladatel společnosti Microsoft Bill Gates nebo britský zpěvák Elton John, kteří se v boji proti AIDS dlouhodobě angažují. Francouzský prezident François Hollande osloví shromážděné z videozáznamu.

Podobně jako Clintonová hovořila také místopředsedkyně pořadatelského výboru Diane Havlirová z Kalifornské univerzity. „Budoucí generace spoléhají na to, že budeme mít odvahu klást si velké cíle, že se nebudeme bát a využijeme příležitost, která se nám otevírá. Bylo by velkým selháním, pokud by finanční omezení zasáhla naši schopnost nemoc vyléčit zrovna ve chvíli, kdy věda dokazuje, že tento cíl je dosažitelný,“ uvedla.

V loňském roce se za boj s AIDS v nejchudších zemích utratilo 16,8 miliardy dolarů. Na to, aby se ke všem 15 milionům tamních nemocných dostaly nezbytné léky, by ale bylo potřeba dalších sedm miliard dolarů. Peníze se nicméně vzhledem ke globální ekonomické recesi nedaří získávat.

„Washington by měl představovat důležitý okamžik. Okamžik, ve kterém už nebudeme myslet jenom na to, jak navždy uspořádat svět s HIV, ale také na to, že můžeme zařídit, aby byla v budoucnosti infekce zcela zastavena,“ uvedl ředitel Programu OSN pro boj proti viru HIV a nemoci AIDS (UNAIDS) Michel Sidibé při zahájení konference.

Díky novým farmaceutickým objevům, na nichž se podílel i nedávno zesnulý český chemik Antonín Holý, už se daří zabránit tomu, aby nemocní virus HIV dále šířili. Týká se to například těhotných žen, které díky lékům rodí zdravé děti. Jen za loňský rok se virem nakazilo 300.000 dětí, jejich počet ale stabilně klesá. Na konferenci mluvila například nigerijská žena Florence Uche Ignatiusová, která - ač nemocí AIDS trpí - porodila díky lékům před 13 lety zdravou dceru. „Nechci být jen šťastná výjimka,“ apelovala na účastníky.

Washingtonem v neděli pochodovala více než tisícovka lidí, kteří chtěli upozornit na to, že o nemoci AIDS se v USA stále méně mluví, přestože dál představuje hrozbu. Na světě nyní žije přes 34 milionu nemocných s virem HIV, největší část z nich v Africe. Kritická je ale i situace ve Spojených státech, kde v poslední dekádě přibývá každoročně 50.000 nových případů.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?