Mezinárodní konference Přivádíme děti na svět prosazuje přirozené porody

2. 2. 2001 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Podle Zuzany Štromerové z občanského sdružení Centrum aktivního porodu je porodnická péče v českých nemocnicích na vysoké technické úrovni, ale problémy jsou s psychickou rovinou...


To je podle ní úkol porodních asistentek, které by měly zorganizovat síť předporodních kursů, v nichž by budoucí maminky objektivně informovaly o výhodách i rizicích porodu doma, v centru a v nemocnici. Ženy by si pak samy zvolily, kde a jak chtějí rodit.

České ženy dosud nevědí, že by mohly rodit jinak a příjemněji, než v tradiční poloze vleže na zádech, a že by nemusely podstupovat některé nepříjemné procedury. Zaplnit tuto mezeru je cílem čtvrté mezinárodní konference Přivádíme děti na svět, která začala včera a pokračuje do soboty v pražském hotelu Pyramida. Mezi 630 účastníky je jich 130 ze zahraničí.

Eva Labusová z nadace Open Society Fund soudí, že v Česku přirozený porod téměř neexistuje a ženy ani nemají možnost své přání vyjádřit, ačkoli je to jejich základní právo. „Varující je, že ženy neumějí své přání vyjádřit, protože nemají dostatek informací pro rozhodování. Lékaři chápou porod jako nouzový stav, který žena nemůže bez jejich pomoci zvládnout,“ poznamenala.

Na programu konference byly přednášky zabývající se tajemným světem dítěte před narozením, přijetím postiženého dítěte a v rámci předporodní přípravy. Dnes se bude hovořit o kojení, homeopatii a alternativní medicíně ve vztahu k porodu a porodech do vody. V sobotu zazní informace o legislativě z této oblasti v zahraničí. Pořadatelé návštěvu této odborné konference poměrně neobvykle umožnili vedle porodních asistentek a lékařů i laické veřejnosti.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?