MF doporučilo fúzi Hutnické s ČNZP, Chrenek posílí

30. 7. 2009 9:47
přidejte názor
Autor: Redakce
Žádost o sloučení nyní dostane ministerstvo zdravotnictví. Souhlas ministerstva financí potvrdil serveru mluvčí ministerstva Ondřej Jakob. "Ministerstvo doporučilo, aby sloučení neproběhlo k 1. říjnu 2009, nýbrž k 1. lednu 2010 kvůli možným technickým problémům, zejména v účetnictví," uvedl Jakob...


Ministerstvo financí doporučilo podle serveru Aktuálně.cz fúzi Hutnické zdravotní pojišťovny (HZP) s Českou národní zdravotní pojišťovnou (ČNZP). HZP minulý měsíc posílila sloučením se Zdravotní pojišťovnou Agel. Obě jsou majetkově propojeny osobou třineckého miliardáře Tomáše Chrenka. Žádost o sloučení nyní dostane ministerstvo zdravotnictví.

Souhlas ministerstva financí potvrdil serveru mluvčí ministerstva Ondřej Jakob. „Ministerstvo doporučilo, aby sloučení neproběhlo k 1. říjnu 2009, nýbrž k 1. lednu 2010 kvůli možným technickým problémům, zejména v účetnictví,“ uvedl Jakob.

Sloučením tří subjektů by vznikla zdravotní pojišťovna se 700.000 pojištěnců a s názvem Průmyslová zdravotní pojišťovna. Roční obrat by dosahoval 15 miliard korun a pět miliard by měla na bankovních kontech.

Ministryně zdravotnictví Dana Jurásková se k možnému podpisu nevyjádřila. Po svém mluvčím Vlastimilu Sršňovi odpověděla, že „v tuto chvíli probíhá standardní správní řízení“. Podle serveru by mělo být jasno do konce týdne.

Již platnou fúzí dvou subjektů se podle ministryně situace ve zdravotnictví nezměnila. „Agel i HZP jsou ovládány stejným subjektem, takže vliv Třineckých železáren nebude větší,“ uvedla. Chrenek získal většinu ve správní radě HZP loni v listopadu. Agel měl stomilionový dluh.

Posílená HZP se 400.000 klienty je nyní podle serveru jedním ze tří hlavních hráčů severomoravského zdravotnictví. Po spojení s ČNZP by se Chrenkův vliv rozšířil po celé republice, protože ČNZP má klienty ve všech českých regionech.

Podmínky pro fúze má zpřísnit novela zákona o zdravotních pojišťovnách. Počítá mimo jiné s tím, že kdo si o povolení zřídit pojišťovnu teprve zažádá, nesmí vlastnit zdravotnické zařízení. Společnost Agel sdružuje vedle zdravotní pojišťovny i řadu nemocnic, ambulancí a lékáren. Zpětně na ni ale nelze nové podmínky uplatnit.

Podle serveru zůstává ve hře další fúze se Zdravotní pojišťovnou Metal-Aliance. Pokud by se uskutečnila, společný ústav by dosáhl milionu pojištěnců. Zatím nejsilnější zaměstnanecká pojišťovna - Zdravotní pojišťovna ministerstva vnitra - má 1,2 milionu pojištěnců, Všeobecná zdravotní pojišťovna jich má přes šest milionů.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?