MF nechce Ostravě kvůli úhradě poplatků vrátit majetek nemocnice

27. 2. 2009 8:28
přidejte názor
Autor: Redakce
Ministerstvo financí nechce převést zpět do majetku Ostravy nemovitosti užívané Městskou nemocnicí Ostrava. Důvodem je fakt, že ostravské zastupitelstvo ve středu schválilo, že bude za pacienty hradit třicetikorunové poplatky za ošetření u lékaře v tomto zdravotnickém zařízení. ČTK to dnes sdělil mluvčí ministerstva Ondřej Jakob...


O převodu objektů nemocnice zpět do majetku města dnes s ostravským primátorem Petrem Kajnarem (ČSSD) jednal ministr financí Miroslav Kalousek (KDU-ČSL). Primátor považuje Kalouskův postup a slučování těchto dvou problémů za nepřípustné.

„Pokud se městské zastupitelstvo rozhodlo protekcionistickým opatřením deformovat rovnou hospodářskou soutěž, není možné, aby stát toto protekcionistické rozhodnutí podporoval bezúplatným převodem nemovitého majetku na úkor všech daňových poplatníků s výjimkou obyvatel města Ostravy,“ uvedlo ve svém prohlášení ministerstvo.

Kalousek sdělil primátorovi, že veškeré vstřícné kroky v procesu převodu majetku jsou vyloučeny. Důvodem je fakt, že město Ostrava rozhodnutím hradit zdravotnické poplatky za pacienty v nemocnici porušuje podle ministra zásady právního a etického prostředí rovných podmínek.

Pro proplácení třicetikorunových poplatků přitom ve středu kromě zastupitelů ČSSD a KSČM hlasovali také lidovci. Úhradu poplatků odmítla podpořit pouze ODS, která je spolu se sociálními demokraty ve vedení města. Náměstek primátora Lukáš Ženatý (ODS) už ve středu uvedl, že má obavy, aby právě proplácení poplatků neovlivnilo postoj ministerstva k převodu objektů nemocnice.

Primátor dnes ČTK řekl, že město bude muset svůj další postup zvážit a bude nutné ho projednat v městské radě. „Myslím si, že komunisté se v 50. letech dopustili bezpráví, když převedli nemocnici na stát,“ uvedl Kajnar. Dodal, že nynější stát si zakládá na tom, že funguje na opačným principech než komunistický režim, a nedovede si tedy představit, že stát by městu nemocnici nevrátil. Ostrava podle něj do majetku nemocnice investovala od roku 1990 téměř dvě miliardy korun.

Opoziční zastupitel Josef Babka (KSČM) ČTK řekl, že postup ministra považuje za vydírání a nehorázný nátlak na samosprávné orgány města. Dodal, že bude žádat komunistické poslance, aby ministra interpelovali a vyzvali ho ke změně jeho postoje. „V případě, že názor nezmění, budeme chtít, aby poslanci požádali premiéra o jeho (Kalouskovo) okamžité odvolání,“ uvedl Babka.

Město se v minulosti dlouho domnívalo, že mu majetek v městské nemocnici historicky patří. Ukázalo se ale, že nemovitosti v areálu Městské nemocnice Ostrava do vlastnictví města jako takzvaný historický majetek nepřešly, ale zůstaly ve vlastnictví státu. Ostrava proto před více než rokem uzavřela dohodu s Úřadem pro zastupování státu ve věcech majetkových o převodu nemovitostí na stát a jejich zpětném bezúplatném převodu na město, který však dosud nenastal. Město má nyní nemocnici v bezúplatné výpůjčce v délce osmi let, kterou Kalousek bude respektovat.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?