Milan Kubek pro Deník: Pacienti zaváděním pokut získají hůl na lékaře

30. 6. 2011 8:30
přidejte názor
Autor: Redakce
Podle prezidenta České lékařské komory Milana Kubka přinese reforma šikanu doktorů.


Vláda schválila takzvanou velkou zdravotnickou reformu. Jaké změny pacienty čekají?

Celá reforma zdravotnictví má svůj cukr a bič. Bičem pro pacienty bude zvýšená účast na úhradě zdravotní péče, protože stát odmítá do zdravotnictví investovat peníze.

A protože resort bez peněz fungovat nemůže, budou muset chybějící miliardy zaplatit lidé v hotovosti. Cukrem je pak iluze, že jim ministerstvo zdravotnictví dovolí smlsnout si na lékařích. Proto se zavádí nejrůznější nesmyslné pokuty v likvidační výši. A to neznamená nic jiného než obrovské množství soudních sporů ve zdravotnictví.

Takže novinky přidělají lékařům práci?

Bude to pro ně znamenat obrovský tlak ze strany státu.

Pokud lékař nezadá údaje do zdravotnického informačního systému, hrozí mu půlmilionová pokuta. Z toho pacienti žádný prospěch mít nebudou, ale je to šikana lékařů. Navíc se musím vrátit k zákonu o zdravotním pojištění, který již prošel Poslaneckou sněmovnou, který posiluje moc zdravotních pojišťoven na úkor pacientů i lékařů. Pojišťovny totiž jednostranně získávají právo pokutovat lékaře, což je něco, co zcela odporuje obchodnímu právu.

Ale práva pacientů by se měla rozšířit. Včetně možnosti stěžovat si na lékaře …

Nemá žádný smysl, aby si pacient stěžoval zřizovateli zdravotnického zařízení. V případě soukromých lékařů, kterých je většina, si pacienti budou stěžovat tomu, kdo je podle nich poškodil. Tak se nic nevyřeší, jen budou zdravotnická zařízení povinna vést obrovskou stížnostní agendu. Pokud ji totiž řádně nepovedou, hrozí jim stotisícová pokuta. Jsem ale rád, že se podařilo uchovat i možnost stěžovat si České lékařské komoře, protože v původním návrhu ministra Julínka tato možnost nebyla.

Zákon o zdravotních službách tedy podle vás přinese více škody než užitku.

Nevíme, proč lékaři nemají mít možnost jako jinde ve světě dědit a prodávat své praxe. Nevíme, proč se zřizuje registr všech zdravotnických pracovníků, když lékařská komora již za své peníze mnoho let registr lékařů vede. Nevíme, proč by kvalitu a bezpečnost zdravotních služeb měly hodnotit soukromé firmy. Zákony jsou špatné, ale chtěl bych poděkovat ministru Hegerovi, že se některé věci podařilo odstranit - to, co navrhoval exministr Julínek, bylo ještě horší. Pořád to ale není to, co by naše zdravotnictví nutně potřebovalo.

A co zákon o záchranné službě, ten splňuje vaše očekávání?

Z pohledu zdravotníků a lékařů na záchranné službě je obrovský problém, že jsou stále diskriminováni oproti jiným členům záchranného systému, jako jsou policisté či hasiči. Záchranáři mají práci stejně náročnou a riskantní, ale žádné výhody nemají. To je velká nespravedlnost a bohužel se nám nepodařilo prosadit zlepšení.

Zdravotnictví by se tedy podle vás bez těchto reforem obešlo.

Nepovažuji tyto zákony za primárně potřebné. Zdravotnictví má ekonomické problémy a mohlo dále fungovat podle mnohokrát novelizovaného zákona o péči o zdraví lidu. Teď se mění celá terminologie - zákon se vyhýbá slovům jako pacient a lékař - místo toho jsme poskytovateli péče. Tyto změny by se měly přijímat uvážlivě po delší diskusi. Rychle by se naopak měl přijmout zákon o stanovování cen a úhrad léků a zdravotnického materiálu.Natěchto věcech utíkají miliardy.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?