Milevští nechtějí doplácet na službu první pomoci

18. 4. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Milevští nechtějí z městského rozpočtu doplácet na lékařskou službu první pomoci. Shledávají rozumným, aby Jihočeský kraj kromě miliónového příspěvku na tuto první pomoc zafinancoval i první čtvrtletí provozu v letošním roce...


Celkové náklady na lékařskou první pomoc v Milevsku činily v loňském roce asi jeden a půl miliónu korun.

Informovala o tom starostka Milevska Ivana Stráská (nezávislá za ČSSD), s tím že na posledním zasedání zastupitelstva proto schválili změnu ve smlouvě mezi krajem a městem o poskytnutí příspěvku na lékařskou službu první pomoci.

Smlouva o financování na první čtvrtletí byla uzavřena už dříve s okresním úřadem, který ji v rámci reformy veřejné správy převedl na kraj. Právě kraj má nyní financovat zdravotnické instituce, a nahradit tak zaniklé okresy.

V Milevsku provozuje lékařskou službu první pomoci soukromý subjekt poliklinika v Jeřábkově ulici.

„Pokud bychom na letošní rok dostali jen asi milión bez uhrazení prvního čtvrtletí, museli bychom pravděpodobně doplácet zbytek přibližně čtyři sta tisíc korun z městského rozpočtu,“ uvedla Stráská.

Podle ní by měl zdravotnictví financovat stát, potažmo nyní kraj. „Placení provozu lékařské služby první pomoci je jednoznačně povinností kraje, který na to obdržel v objemu na zdravotnictví i příspěvek od ministerstva financí,“ podotkla Stráská.

Poznamenala, že podobné problémy mají po reformě veřejné správy i v jiných obcích. Nedostatek financí se řešil různě, dokonce na některých místech se tyto služby omezovaly nebo rušily.

„Pokud vím, celou náhradu nedostaly ani například Trhové Sviny nebo Týn nad Vltavou. Ani tam se jim nebude chtít doplácet a kraj by měl situaci řešit,“ dodala starostka.

Pavel Orholz, Právo, 18.04.2003

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?