Miliardář Kellner chystá velkou expanzi v českém zdravotnictví

18. 1. 2010 8:40
přidejte názor
Autor: Redakce
Finanční skupina PPF nejbohatšího Čecha Petra Kellnera začala na začátku letošního roku naplno podnikat v novém oboru, a to ve zdravotnictví.


V prvním týdnu letošního roku její dceřiná firma PPF Healthcare dokončila koupi společnosti Euroclinicum. Ta vlastní nemocnice v pražských Vysočanech a ve Zlíně a polikliniky v Ústí nad Labem, Českých Budějovicích, Pardubicích, Přelouči a Slaném, tedy zařízení s celkovým ročním obratem 700 miliónů korun a patnáctiprocentní ziskovou marží.

„Souhrnná tržní hodnota jejich majetku převyšuje 400 miliónů korun,“ řekl Právu mluvčí PPF Alexej Bechtin. PPF Healthcare podle něj získala stoprocentní podíl v Euroclinicum se záměrem rozšířit síť a investovat do vybavení a personálního zabezpečení.

Ambice PPF jsou však mnohem větší. „Plánujeme další akvizice. V budoucnu chceme vybudovat síť vysoce kvalitních diagnostických zařízení pokrývající všechny regiony v České republice,“ řekl Bechtin.

Investovat bude doma i v zahraničí

PPF Healthcare bude podle něj vyhledávat akviziční příležitosti nejen v Česku, ale i v zahraničí, zejména v zemích střední a východní Evropy, Rusku a dalších státech bývalého Sovětského svazu.

„Na řadě investičních projektů v ČR i zahraničí už PPF Healthcare v současné době pracuje,“ poznamenal Bechtin.

Pro Kellnera i jeho skupinu PPF jde přitom o zcela nový typ investic. Dosud se zaměřovali především na bankovnictví a pojišťovnictví, na investice typu soukromého kapitálu a na investice do nemovitostí.

Vlastníkem dvou nemocnic a pěti poliklinik, v nichž celkem pracuje 1010 lidí - z toho asi čtvrtina lékařů - se PPF podle Bechtina stala 4. ledna podpisem finálních smluv s předchozími majiteli společnosti Euroclinicum. Již předtím transakci schválil antimonopolní úřad.

Dosud Euroclinicum patřilo lucemburské společnosti Alpha Union Invest, která mimo jiné prostřednictvím dceřiné společnosti provozuje v ČR síť lékáren. Kupní cenu PPF nezveřejnila, dříve se spekulovalo o částce kolem půl miliardy korun.

PPF Healthcare je stoprocentní dceřinou společností PPF Group N. V. Byla založena v roce 2008, aby zastřešovala aktivity PPF v oblasti zdravotnictví. „Toto odvětví je pro skupinu PPF z dlouhodobého hlediska velmi zajímavé, a to jak očekávaným stabilním růstem, tak svojí necykličností,“ řekl Bechtin.

Ještě v lednu proto Euroclinicum investuje například 20 miliónů korun do rentgenologického pracoviště vysočanské nemocnice a v průběhu roku se chystá investovat dalších 150 miliónů do všech svých zařízení.

Zatím vede AGEL

Za vůbec největšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě je ale označována zdravotnická skupina AGEL z impéria ocelářského magnáta Tomáše Chrenka.

Její odhadovaný obrat za loňský rok činí 18,5 miliardy korun. AGEL má asi tři desítky nemocnic a zdravotnických zařízení v Česku a na Slovensku.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?