Miliardy pro Motol se nemocnicím nelíbí

30. 4. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Všichni uznávají, že rekonstrukce pražského Motola je správný nápad. Více než čtyři miliardy, kolik má oprava stát, však možná až příliš drahý, říkají mnohé nemocnice. Bojí se totiž, že miliardy pro Motol budou ve zdravotnictví chybět...


- právě jejich pacientům.

„Žádáme od státu na dostavbu chirurgického pavilónu půl miliardy a ty peníze, které jdou do Motola, by se na tom mohly určitě projevit,“ uvedl například mluvčí Fakultní nemocnice Olomouc Stanislav Kopečný.

Výhrady má i ČLK

Současná výše částky na rekonstrukci se nelíbí ani České lékařské komoře. „Ty miliardy budou zdravotnictví chybět. Bude se to projevovat zpožďováním plateb zdravotní pojišťovny, nebo neochotou pojišťoven navazovat nové smlouvy s privátními lékaři,“ uvedl mluvčí komory Pavel Kubíček.

Do Motola by se po rekonstrukci měla ještě více než dosud soustředit specializovaná péče o dětské pacienty, proti čemuž většinou lékaři nic nenamítají a naopak to považují za prospěšný krok.

„Případná redukce a centralizace se bude týkat jen určité specializované péče. V Motole by pak mělo vzniknout centrum superspecializované péče,“ uvádí mluvčí ministerstva zdravotnictví Mario Böhme.

Netýká se to však všech oborů. Například o myšlence zachovat dětskou onkologii pouze v Praze, o níž se také jeden čas uvažovalo, už nikdo nemluví.

To by se dotklo hlavně brněnské fakultní nemocnice, která se pacientům s těmito závažnými nemocemi rovněž věnuje. Brněnská nemocnice patřila ke kritiků rekonstrukce Motola.

O tom, že je to pro lékaře citlivá záležitost, však svědčí odpověď ředitele brněnské nemocnice Jiřího Buriana na otázku, co bude dál s jeho onkologií: „Nejprve si o tom musím promluvit s ministryní.“

Viktor Meca, Hospodářské noviny, 30.4.2003

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?