Milion dospělých užil loni nelegální drogu

19. 11. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Některou z nelegálních drog loni zkusilo 11% dospělých Čechů, tedy asi 950.000 lidí. V porovnání s rokem 2001 to znamená nárůst o 3%. Dospělí Češi v roce 2002 nejčastěji užívali marihuanu a extázi. Celkem 170.000 dospělých zkusilo heroin, pervitin, kokain či LSD...


PRAHA - Některou z nelegálních drog loni zkusilo 11 procent dospělých Čechů, tedy asi 950.000 lidí. V porovnání s rokem 2001 to znamená nárůst o tři procenta. Roste také počet lidí, kteří jsou v souvislosti s drogami trestně stíháni. Ve srovnání s minulým obdobím ale klesl počet úmrtí narkomanů na předávkování. Vyplývá to z výroční zprávy Národního monitorovacího středisko pro drogy a drogové závislosti, kterou včera zveřejnila Rada vlády pro koordinaci protidrogové politiky.

Alespoň jednu zkušenost s drogou má podle zprávy 1,7 milionu dospělých lidí. Spotřebou drog mezi mládeží se zpráva nezabývá, podle posledního celonárodního průzkumu z roku 2000 však měla zkušenost s nelegální drogou polovina středoškoláků.

Dospělí Češi v roce 2002 nejčastěji užívali marihuanu a takzvanou taneční drogu extázi. Celkem 170.000 dospělých zkusilo heroin, pervitin, kokain či LSD. V Česku roste počet experimentálních a tzv. rekreačních uživatelů drog, zejména marihuany a extáze. Počet problémových, pravidelných uživatelů drog, kteří se orientují především na heroin a pervitin, je ale stabilizovaný a pohybuje se už několik let kolem 37.000.

Ve srovnání s minulým obdobím klesl počet úmrtí narkomanů na předávkování. Loni jich bylo 115, zatímco předloni 167. Materiál konstatuje, že v Česku připadá na 100.000 obyvatel jedno smrtelné předávkování drogami, zatímco v zemích Evropské unie to jsou v průměru dvě úmrtí.

Podle odborníků umírá v Česku méně lidí na předávkování mimo jiné díky včasnému zahájení činnosti zařízení zabývajících se terénní prací s lidmi závislými na drogách. Například podle vedoucího nízkoprahového střediska Drop in Martina Titmana bylo české území pokryto středisky péče již od roku 1992, tady záhy poté, co nabídka drog začala být poměrně rozmanitá. „Na Západě nic takového nebylo. Tam byly nejdřív drogy, potom dlouho nic a potom ta péče,“ uvedl.

V roce 2002 bylo evidováno 9237 lidí, kteří kvůli svému drogovému návyku požádali o léčbu. Přibližně tisícovka lidí loni legálně užívala látky, které drogu nahrazují, například metadon a subutex. Této substituční léčby v Česku využívá asi sedm procent uživatelů heroinu, zatímco v Evropské unii je to 30 procent narkomanů. Podle Titmana je to způsobeno nízkou dostupností této náhražky, kterou mohou v Česku distribuovat pouze centra se speciálním povolením ministerstva zdravotnictví. Metadon je totiž nutné brát každodenně a pro mnoho narkomanů je nemožné, aby tak často dojížděli do vzdálenějšího města.

Policie a celníci loni zachytili 157 kilogramů drog, což je podle odhadu monitorovacího střediska čtvrtina procenta spotřebovaných drog. Policie ale tento odhad odmítá. „Je pro mě absolutní záhadou, jak k takovýmto přesným 'vědeckým' zjištěním může kdokoliv dojít,“ reagoval na zprávu střediska šéf policejní protidrogové centrály Jiří Komorous. Připustil ale, že protidrogovým jednotkám v demokratických zemích se obecně daří zabavit menšina drog, které jdou na trh.

Lidí stíhaných v souvislosti s drogovými trestnými činy bylo loni 2204, což je o 252 více než v roce 2001. Odsouzeno bylo 1216 lidí. Podle Komorouse je to jednak tím, že je čím dál více drogových deliktů, jednak účinnějším postupem policie. Pěti procentům pachatelů bylo méně než 15 let a 15 procent činů měli na svědomí mladiství ve věku do 18 let.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?