Milionáře z IKEM, odhalené Aktuálně.cz, šetří policie

17. 3. 2011 8:13
přidejte názor
Autor: Redakce
Před týdnem Aktuálně.cz přineslo odhalení o milionových majetcích manažerů státem dotovaných nemocnic. A jeden z případů, v němž redakce rozkryla u vrcholných představitelů pražského IKEM utajované jmění v hodnotě mnoha milionů, už vyšetřuje protikorupční policie.


Podle Práva začali detektivové pátrat na základě trestního oznámení, které bylo po sérii článků Aktuálně.cz podáno.

Policisté se na majetek ředitele státní instituce Jana Malého a jeho náměstka Ivana Netuky zaměřili poté, co začali kvůli podezření z manipulací zkoumat rozsáhlé veřejné zakázky nemocnice.

Jednu z nich přitom od IKEM získala i někdejší firma ministra pro místní rozvoj Kamila Jankovského (Věci veřejné) jen den poté, co byl jmenován členem kabinetu.

Reportéři Aktuálně.cz se na zakázky, hospodaření a finanční zákulisí největších nemocnic zaměřili před několika měsíci, mimo jiné kvůli protestní akci Děkujeme, odcházíme upozorňující na nedostatek peněz v českém zdravotnictví.

A ukázalo se, že osmašedesátiletý ředitel IKEM a celoživotní lékař Jan Malý investoval do nejrůznějších bytů na prestižních adresách přes deset milionů korun. Podle záznamů z katastru nemovitostí vždy platil bez půjček či hypoték.

Zástupce ředitele, sedmatřicetiletý kardiochirurg Ivan Netuka je na tom podobně. Z fakulty vyšel v roce 1997 a v následujících letech zaplatil za několik nemovitostí více než deset milionů korun, kromě toho ještě splácí šestimilionovou hypotéku.

Podrobnosti o celé kauze si můžete přečíst na serveru Aktuálně.cz nebo ZDE.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?