Milionový tendr kraj zopakuje

21. 4. 2011 8:17
přidejte názor
Autor: Redakce
Kvůli magnetické rezonanci už bylo podáno i trestní oznámení na neznámého pachatele.


Nová komise, nové výběrové řízení a stále stejný přístroj. Léčba magnetickou rezonancí v karlovarské nemocnici (KKN) se v každém případě znovu odsouvá.

Řádná výběrová komise jako vítěze určila firmu Phillips, ovšem Zdeněk Horák, generální ředitel KKN, si vybral firmu Siemens.

Konkurenční Phillips se proto odvolal k Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). Ten zjistil závažná pochybení a nařídil vyloučit vítězného uchazeče - firmu Siemens. Podle člena představenstva KKN a krajského radního Jaroslava Bradáče (ČSSD) se musí tendr znovu zopakovat.

„Komise shledala problematické body a závažné nedostatky ve všech nabídkách, proto jsme soutěž museli zrušit. A podle zákona jmenovat nové členy komise,“ vysvětlil. Dodal, že podmínky tendru je třeba nastavit jednoznačně, bez jakýchkoliv hodnotících kritérií, aby se nedaly rozporuplně vykládat.

Lékaři karlovarské nemocnice jsou z průtahů výběrového řízení znechuceni.

Přístroj měl totiž oficiálně sloužit pacientům již od konce minulého roku 2010. Podle některých lékařů se zopakováním soutěže potvrzuje to, co již delší dobu kritizovali. Tedy že soutěž byla opakovaně ušita na míru jednomu uchazeči.

„A když nemůže vyhrát ten, tak ať se raději zakázka zruší,“ uvedl jeden z lékařů. Pacienti si proto budou muset na vyšetření magnetickou rezonancí v Nemocnici Karlovy Vary ještě dlouho počkat. Lékaři ale upozorňují, že kromě odborných medicínských dopadů tímto rozhodnutím přichází Nemocnice Karlovy Vary také o značné finanční prostředky.

Při spuštění běžného provozu magnetické rezonance by totiž předpokládané úhrady od zdravotních pojišťoven činily odhadem více než 15 milionů korun ročně. Zrušením soutěže a nevybráním přístroje se navíc komplikuje také právě probíhající výstavba Pavilonu akutní medicíny . A kvůli této zakázce na magnetickou rezonanci už bylo podáno i trestní oznámení na neznámého pachatele.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?