Miliony pro vrchlabskou nemocnici

6. 3. 2009 10:57
přidejte názor
Autor: Redakce
Soukromá Česko-německá horská nemocnice Krkonoše ve Vrchlabí dostane od krajského úřadu dotaci ve výši dvě stě tisíc eur, což je zhruba šest milionů. Podmínkou pro přidělení peněz je, aby nemocnice zachovala péči pro pacienty v současném rozsahu u všech oborů. Proti poskytnutí dotace protestovali zastupitelé ODS...


Dotaci včera schválili krajští zastupitelé Královéhradeckého kraje s odůvodněním, že poslouží na zajištění péče o pacienty a provoz lékařské služby první pomoci. Původně kraj přemýšlel také o pronájmu či koupi. „Koupě nemocnice pro kraj nepřipadá v úvahu kvůli vysoké ceně, kterou požadují majitelé. Na základě informací vyjednávací komise s vrchlabskou nemocnicí již dříve krajští radní rozhodli, že její pronájem by byl pro kraj finančně výhodný nejméně,“ tvrdí Jiří Hošna z tiskového oddělení kraje. To potvrdil i hejtman kraje Lubomír Franc (ČSSD). „Tento způsob zajištění péče v nemocnici je pro kraj i pacienty výhodnější, než pokud by ji kraj koupil či si ji pronajímal. Cena, za kterou majitelé nemocnici nabízeli, je pro kraj nepřijatelná,“ dodal hejtman.

Zastupitelé ODS protestují

Podle dvou posudků kraje má vrchlabské zařízení hodnotu od 38 do 45 milionů korun, podle expertiz by v dalších pěti letech bylo nutné investovat zhruba 80 milionů korun. Majitelé si však nemocnici cení na asi 127 milionů korun. S návrhem zařadit vrchlabskou nemocnici do krajské zdravotní sítě přišel před volbami její ředitel Vladimír Dryml (ČSSD) a pozdější první náměstek hejtmana a radní pro zdravotnictví. Zastupitelé Drymla z funkcí na konci ledna odvolali. Jedním z důvodů odvolání byl právě Drymlův střet zájmů při jednáních o vrchlabské nemocnici.

Proti poskytnutí dotace protestovali zastupitelé za ODS. Podle Jaroslava Wintera (ODS) vrchlabská nemocnice vznikla jako soukromá a její majitel se tím zpočátku velmi pyšnil. „Byl to jeho podnikatelský záměr. Pokud je ve ztrátě, způsobil si to svým rozhodnutím nevybírat regulační poplatky. Tato ztráta je navíc shodou okolností skoro stejně velká jako suma, kterou si Seidl bere z rozpočtu své nemocnice jako nájemné ve svých objektech,“ zlobil se Winter pro DNES.

Michaela Svobodová, www.Zdravi.Euro.cz

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?