Miloševičova žena se obává o život svého muže

16. 1. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Manželka bývalého jugoslávského prezidenta Slobodana Miloševiče se obává, že se zdravotní stav jejího muže v haagském vězení zhoršuje...


BĚLEHRAD - Manželka bývalého jugoslávského prezidenta Slobodana Miloševiče se obává, že zdravotní stav jejího muže se v haagském vězení zhoršuje. Příčinou je podle ní vysoká psychická zátěž, které musí Miloševič čelit během procesu před Mezinárodním trestním tribunálem pro bývalou Jugoslávii (ICTY) v Haagu.

Mirjana Markovičová v rozhovoru pro deník Večernje Novosti také tvrdila, že soudní proces je příliš vyčerpávající pro Miloševiče, jenž se rozhodl, že se bude hájit sám.

„Slobodanův život je v nebezpečí. Ani mnohem mladší a zdravější muž by nemohl vydržet takový stres,“ prohlásila Markovičová den poté, co bylo pokračování v Miloševičově procesu odloženo, aby se bývalý jugoslávský prezident mohl zotavit z chřipky.

Ze zdravotních důvodů byl proces už šestkrát přerušen

Proces s Miloševičem, který byl zahájen loni v únoru, byl tak již pošesté přerušen kvůli jeho zdravotnímu stavu. Jednašedesátiletý Miloševič má podle lékařů slabé srdce a trpí vysokým krevním tlakem.

Markovičová v rozhovoru pro bělehradský deník tvrdila, že stav srdce jejího manžela se během loňského roku významně zhoršil. Stěžovala si, že se mu nedostává patřičné lékařské péče a že nemá dost času, aby si ve vězení mezi soudními jednáními odpočinul.

Miloševič se sám hájí proti 66 bodům obžaloby ze zodpovědnosti za válečné zločiny, jichž se údajně dopustil došlo během balkánských válek v devadesátých letech. Ukončení jeho procesu se neočekává před rokem 2005.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?