Milosrdní: čtyři tajné záchranné plány

15. 3. 2011 8:18
přidejte názor
Autor: Redakce
Brněnská Nemocnice Milosrdných bratří po kolapsu anesteziologického týmu bojuje už dva týdny s krizí. Město navrhlo čtyři různé varianty řešení, zveřejnit je zatím nechce.


Radikálně omezený počet operací.Adoktoři, kteří na záskok docházejí z jiných zařízení. Tak to od března vypadá v brněnské Nemocnici Milosrdných bratří, odkud po neshodách s novým šéfem odešel prakticky celý tým ARO. Podle náměstkyně primátora Jany Bohuňovské bude zařízení brzy ve stejné kondici jako dřív.

Výsledkem série schůzek s vedením nemocnice i vzbouřenci z řad anesteziologů je totiž záchranný plán v několika variantách. Zatím jsou tajné.

Bohuňovská prý nechce dál rozdmýchávat napjatou atmosféru, která za okny nemocničního areálu v Polní ulici panuje.

„Existují čtyři návrhy řešení. Dohodli jsme se ale, že nejdříve o nich budeme informovat ředitele nemocnice a primáře oddělení, která s anesteziology spolupracují. Další detaily zveřejníme až poté, co materiál třiadvacátého března projedná městská rada,“ konstatovala náměstkyně po včerejším jednání s primátorem Romanem Onderkou.

Možná řešení rovnice, s níž si vedení nemocnice hlavu láme už déle než dva týdny, tak momentálně do podrobností zná jen nejužší vedení města. Už teď je ale jasné například to, že žádná z navrhovaných variant nepočítá s trvalým omezením provozu.

„Rozsah poskytované péče se vrátí do obvyklých kolejí,“ věří Bohuňovská.

Chod nemocnice má zatím do normálu daleko. Kvůli podpoře výzvy Děkujeme, odcházíme podala bezmála polovina z osmapadesáti tamních lékařů na konci roku protestní výpověď.

Osm členů anesteziologicko-resuscitačního týmu prvního března zaměstnání skutečně opustilo. Z oddělení zůstal jen primář, který o pár dní později rezignoval.

Jediný anesteziolog

Nemocnice už na jeho místo vypsala výběrové řízení a usilovně hledá i náhradu za další doktory. Z operačních sálů funguje polovina a čtyřiadvacet hodin denně je v nemocnici dostupný jediný anesteziolog. „Zajišťuje chod porodnice,“ řekl Josef Drbal, který nemocnici od ledna vede.

Právě on byl podle rebelujících anesteziologů hlavní příčinou jejich odchodu. Trvají na tom, že jsou ochotní se vrátit jen pod podmínkou jeho odstoupení. Minulý týden také Bohuňovské navrhli sloučení pod hlavičkou brněnské úrazovky. „Ušetřilo by to peníze za ředitele i náměstky,“ zdůvodnil nápad bývalý anesteziolog nemocnice Jaroslav Kutý.

Výměnu na ředitelské židli ale město odmítá. Bohuňovská jednoznačně vyloučila i možnost, že nemocnice zanikne. Spolupráce s druhou nemocnicí ve správě města však podle ní součástí záchranného plánu být může.
Potvrdil to i Drbal. „Diskutujeme nyní s Úrazovou nemocnicí o tom, jak portfolia obou zařízení sladit. Mají se doplňovat, ne si konkurovat,“ upozornil Drbal.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?