Milosrdní: odchod kvůli řediteli

3. 3. 2011 8:23
přidejte názor
Autor: Redakce
Anesteziologové, kteří se odmítli vrátit do brněnské Nemocnice Milosrdných bratří, mají nová místa. Čtyři z nich nastupují do úrazovky. A tvrdí, že odešli kvůli řediteli.


Vrátíme se. Pokud odejde ředitel, tvrdí osm bývalých anesteziologů Nemocnice Milosrdných bratří v Brně. Stáhnout výpovědi podané na podporu výzvy Děkujeme, odcházíme podle svých slov odmítli kvůli neshodám s novým šéfem zařízení.

Nejméně čtyři už mají místo v brněnské úrazové nemocnici, dva nastupují do soukromých zařízení. Na ARO u Milosrdných bratří tak zbyl jediný anesteziolog. Primář Pavel Hude. „Jako šéf oddělení výpověď nepodal. A určitě bychom jej podrželi a neodešli, pokud by byl ředitelem nemocnice někdo jiný,“ potvrdil primářův dosavadní zástupce a zároveň předseda tamního Lékařského odborového klubu Jaroslav Kutý.

Právě přístup vedení je podle něj jediný důvod, proč ztroskotala jednání osmi lékařů z klíčového oddělení nemocnice. V čele ústavu stojí od ledna Josef Drbal, který dřív vedl krajský zdravotnický odbor. Vzbouřenci z řad anesteziologů upozorňují na to, že problémy se zaměstnanci měl už jako šéf Masarykova onkologického ústavu.

A rozpačitého přijetí se dočkal i po nástupu do čela Nemocnice Milosrdných bratří, kde nahradil někdejšího městského radního Daniela Rychnovského. Tato změna byla součástí série výběrových řízení na vedoucí místa příspěvkových organizací města, na kterých se dohodla nová brněnská koalice.

Petice ve skříni

Podle Kutého v zařízení od té doby vládne dusno. Neshody vyvrcholily minulý týden, kdy se s Drbalem nepohodl kvůli hromadnému podpisu žádostí o takzvané zpětvzetí výpovědi. „Chtěli jsme, aby nám ředitel zaručil, že přijme všechny lékaře zpět. Nebo alespoň řekl, které přijmout nechce. To ale neudělal,“ řekl Kutý.

Namísto toho se šéf nemocnice rozhodl jednat s každým z anesteziologů zvlášť, což lékaři vnímají jako další ze způsobů, jakými na ně vyvíjel nátlak. To ale Drbal odmítá. „Chtěl jsem prostě řádné žádosti. Těm, které mi předložili, ale chyběly podpisy. To, co teď anesteziologové předvádějí, je dost smutné divadlo. A nepomáhá to řešení kritické situace v nemocnici,“ poznamenal Drbal.

Odchod anesteziologů totiž pro zařízení znamená kolaps péče o pacienty na ARO. A razantní omezení operací. „Porodnice funguje, není ale možné provádět složitější zákroky,“ uvedl Drbal.

Pod tlakem jsou teď prakticky všichni zaměstnanci nemocnice. „Všude je špatná nálada, protože nikdo neví, co se bude dít,“ poznamenal například sanitář, který si z obav před problémy v práci nepřál uvést jméno.

V reakci na odchod anesteziologů vznikla i protestní petice za odchod ředitele Drbala. „Zatím ale leží ve skříni. Lékaři by ji zřejmě podpořili. U ostatních zaměstnanců ale moc pochopení nenajde, lidé mají málo informací,“ poznamenal nový šéf Lékařského odborového klubu Tomáš Zelníček.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?