Mimo velká města v Pardubickém kraji začíná být málo zubařů

15. 8. 2017 7:14
přidejte názor
Autor: Redakce
V některých oblastech Pardubického kraje mimo velká města začíná být nedostatek zubních lékařů. Radnice venkovských měst se jim snaží nabídnout dobré podmínky, i tak stomatologové občas pracují i v důchodovém věku. Někde se daří jejich počty doplnit zubaři z ciziny.


Manželská dvojice zubních lékařů v Králíkách na Orlickoústecku se několik let snažila najít nástupce, neboť odchází do penze. Od září by je měli nahradit dva zubaři z Ukrajiny, které zajistila a zaměstná soukromá firma. „Najít je trvalo několik let, naši zubaři už delší dobu přesluhují. Přes zdravotní pojišťovnu ani přes stomatologickou komoru to vůbec nemělo šanci,“ řekla starostka Králík Jana Ponocná (Naše město). Králická radnice pro zubaře zajistí byty, zvažuje také bezúročnou půjčku nebo příspěvek na rozjezd jejich ordinací. Ponocná obavy z působení lékařů ze zahraničí nemá, odkazuje na bezproblémové uplatnění cizinců v Orlickoústecké nemocnici.

Podle zástupce České stomatologické komory pro Pardubický kraj Jiřího Prokopce, který má zubní ordinaci v Přelouči na Pardubicku, je ve velkých městech v regionu zubařů až nadbytek, na venkov se jim moc nechce. „Tady v okolí ve vesnicích skončily dvě zubní ordinace a nejsme schopni najít tam nějakého zájemce. Problém sehnat doktory na periferii je poměrně značný, nové pacienty musíme často odmítat,“ řekl Prokopec. Pozoruje i postupný nárůst počtu stomatologů ze zahraničí, konkrétně z Ukrajiny a Slovenska, i když v druhém případě odcházejí zase opačným směrem i čeští zubaři.

Situaci v zubním lékařství považuje za vážnou. „Průměrný český zubař je žena ve věku 58 let,“ dodal Prokopec. Lidé také často chodí kvůli běžnému ošetření na zubní pohotovost, neboť nemají svého stomatologa. Podle něj by pomohl tlak pacientů na zdravotní pojišťovny.

Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) nechce posuzovat, zda jsou počet a obměna zubařů v regionu dostatečné či ne. „VZP zajišťuje všem svým pacientům na celém území ČR dostupnost zdravotní péče plně v souladu s tím, jak jí to ukládá platná legislativa. Dostupnost stomatologů v Pardubickém kraji v tom není výjimkou,“ sdělil mluvčí VZP Oldřich Tichý.

Pardubický kraj nemá kompetence k tomu, aby ovlivnil stav stomatologů v regionu. „Jsou to spíše místní problémy, kdy lékař odchází do důchodu a trvá to, než se za něj najde náhrada. Plošné to ale není, spíše v okrajových oblastech nebo menších městečkách,“ míní vedoucí odboru zdravotnictví krajského úřadu Miroslav Gregor. Situaci za závažnou nepovažuje, i kvůli tomu, že stomatologové mají dobré ekonomické podmínky a mohou se uplatnit v praxi rychleji než ostatní lékaři, kteří musí absolvovat dlouhé postgraduální vzdělávání.

1)
poznámka

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?