Ministerstva zjišťují, kolik bude zrušení "klecí" vlastně stát

15. 7. 2004 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Kubinyi odhaduje náklady na tři až pět milionů korun, ale podle ministra práce Zdeňka Škromacha si personální posílení ústavů vyžádá až stovky milionů korun. MPSV nyní přesnou sumu zjišťuje. "Částku bychom chtěli začlenit do nového rozpočtu...


PRAHA - Ministerstva práce a zdravotnictví nyní zjišťují, kolik bude odstranění síťových lůžek vlastně stát. Po jejich zrušení totiž budou muset léčebny a sociální ústavy přijmout další zaměstnance, kteří budou s nemocnými pracovat a budou na ně dohlížet. Zatímco podle ministerstva zdravotnictví by mělo náklady léčebnám pokrýt zdravotní pojištění, ministerstvo práce je chce ústavům začlenit do rozpočtu na příští rok.

Ministr zdravotnictví Jozef Kubinyi v úterý přikázal ředitelům léčeben, aby lůžka s mříží okamžitě zrušili a síťová přestali používat do konce roku. Užití omezovacích prostředků nejspíš od příštího roku stanoví zákon, bude možné jen v případě ohrožení zdraví či života. Podobný pokyn dalo již ústavům i ministerstvo práce.

Kubinyi odhaduje náklady na tři až pět milionů korun. „Jestliže máme peníze na nejrůznější ozdravné pobyty, měly by se najít i finance na navýšení personálu. Rozdíl proti civilizovaným zemím západní Evropy tady určitě je,“ řekl včera Kubinyi novinářům po setkání s prezidentem. Finance chce hledat nejen při jednání s pojišťovnami, ale i s tripartitou. Ministerstvo zdravotnictví přehodnotí podle své mluvčí Anety Kupkové také „priority investičních dotací“ ze státního rozpočtu na rok 2005.

Personální posílení ústavů si ale podle ministra práce Zdeňka Škromacha vyžádá stovky milionů korun. Ministerstvo nyní přesnou sumu zjišťuje. „Částku bychom chtěli začlenit do nového rozpočtu,“ řekla mluvčí resortu Kateřina Beránková. Podle ní se z částky budou platit nejen pracovníci, ale i jejich školení a výcvik pro jednání s nebezpečnými pacienty.

Zájem o české léčebny rozvířila v Británii před měsícem reportáž o ústavu v Rábech na Pardubicku, podle níž jsou zde děti většinu času zavřeny v síťových postelích. Českému prezidentovi a premiérovi si stěžovala i autorka knih o Harrym Potterovi Joanne Rowlingová. ČR za klecové postele již dříve káraly zahraniční instituce. V roce 2003 ji za ně kritizovala mezinárodní organizace Centrum za práva mentálně postižených osob (MDAC), která ČR, Maďarsko, Slovinsko a Slovensko sledovala.

Podle studie MDAC je v ČR v 500 ústavech pro mentálně postižené asi 38.400 lůžek. Tato zařízení spravují obce či ministerstvo. V psychiatrických léčebnách je pak 10.000 lůžek a v psychiatrických odděleních nemocnic 1400 lůžek. Podle

ministerstva práce v ústavech existuje asi 650 klecových lůžek, stovka z nich s mříží. Zdravotnictví má asi stovku klecových postelí, převážně síťových.

Podle odborníků zákaz lůžek se sítí mnohým pacientům zhorší kvalitu života. Zdravotníci je totiž budou muset zatím nejspíš poutat k postelím, nebo jim dávat silné léky. Podle Kubinyiho by měly být v EU do konce roku 2005 přijaty jednotné normy, upravující v psychiatrii přístup k pacientům, nebezpečným sobě i

okolí.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?