Ministerstvo chce kvůli poplatkům kraje i žalovat

22. 12. 2008 9:50
přidejte názor
Autor: Redakce
Ministerstvo zdravotnictví je připraveno podniknout odvetné kroky, pokud by krajské úřady začaly od začátku příštího roku platit v krajských nemocnicích za pacienty zdravotnické poplatky. Reálné je i podání žaloby na kraje. Uvedl to v nedělním pořadu Otázky Václava Moravce Marek Šnajdr...


Ministerstvo zdravotnictví je připraveno podniknout odvetné kroky, pokud by krajské úřady začaly od začátku příštího roku platit v krajských nemocnicích za pacienty zdravotnické poplatky.

Reálné je i podání žaloby na kraje. Uvedl to v nedělním pořadu Otázky Václava Moravce náměstek ministra zdravotnictví Marek Šnajdr. „Ministerstvo zdravotnictví je zodpovědné za zdravotnický systém a jeho chod a za dodržování pravidel. Bylo by nešťastné, kdyby přimhuřovalo oči nad zásadním a flagrantním porušováním práva,“ uvedl Šnajdr. Dodal, že žaloba na kraje není jediné řešení. Další opatření ale neupřesnil.

Dva nové návrhy

Podle Šnajdra by kraje nezákonně upřednostňovaly své nemocnice před státními či soukromými poskytovateli péče, pokud by poplatky proplácely lidem na základě darovací smlouvy, čímž by v tomto případě poplatky fakticky vlastně zrušily. Julínkův náměstek v reakci na páteční úspěch opozice, která ve Sněmovně na návrh komunistické poslankyně Soni Markové odhlasovala zrušení všech poplatků ve zdravotnictví, uvedl, že ministerstvo chce předložit v Senátu dva zcela nové návrhy.

Jedním je sice zachovat, aby se platilo dál za každou položku na receptu, ale s tím, že by se to již netýkalo léků s doplatkem. Podle Šnajdra by se tak „u 70 procent položek by došlo k redukci, současně by se ale zachoval regulační efekt u levných léků“. Druhý návrh má snížit ochranný limit na výdaje z 5000 na 3000 korun jak pro děti, tak i pro důchodce. Důchodcům by se do třítisícového limitu měly zahrnovat i poplatky, které se tam nyní nezapočítávají. „To jsou principy, na nichž si umím představit, že se koalice může shodnout,“ uvedl náměstek.

Podle ministerského návrhu by se mělo od poplatků ulevit dětem do šesti či do 15 let. Věk zatím není přesně stanoven.

Lidovci navrhují, aby lidé už neplatili za položku na receptu, ale za celý recept.

To, že se koalice se zrušením poplatků, které v pátek Sněmovna schválila, nesmíří, potvrdil v sobotu po jednání grémia ODS premiér Mirek Topolánek.

„My v Senátu učiníme takovou koaliční dohodu, aby se ty poplatky vrátily do Poslanecké sněmovny v podobě, ve které jednoznačně koalice prohlasuje tuto dohodu,“ prohlásil premiér.

V Senátu má ODS s lidovci většinu. K přehlasování senátní verze by pak opozice potřebovala sněmovní většinu, tedy 101 hlasů, které zatím nemá.

Zrušení všech poplatků ve zdravotnictví prosadili v pátek na nočním jednání Sněmovny sociální demokraté a komunisté poté, co koalice utrpěla drtivou porážku při hlasování o posílení vojáků v zahraničních misích.

Pro zrušení poplatků hlasovalo ze 193 přítomných poslanců 97, proti bylo 92 poslanců. Zelené rebelky Věra Jakubková, Olga Zubová a lidovec Ludvík Hovorka a šéf klubu SZ Přemysl Rabas se zdrželi. Opozici pomohl při hlasování exčlen ČSSD Evžen Snítilý. Rebelové ODS Vlastimil Tlustý, Juraj Raninec a Jan Schwippel ze sálu odešli. Hlasování se nezúčastnili ani poslanci ODS Libor Ježek a Jan Klas.

Topolánek informoval, že Ježek byl odvezen do nemocnice s akutním zánětem slepého střeva a Jan Klas byl odvezen také do nemocnice kvůli potížím s vysokým krevním tlakem. Premiér dokonce kritizoval opozici, že tyto dva poslance nechtěla vypárovat.

Topolánek řekl, že do doby, než se návrh vrátí ze Senátu do Sněmovny, pokusí najít návrh, který vyhoví i nezařazeným poslancům. „Jiří Paroubek těch 101 hlasů pro potvrzení toho jejich včerejšího (pátečního) návrhu prostě mít nesmí,“ uvedl premiér.

Koalici by naproti tomu pro schválení pozměňovacího návrhu stačila nadpoloviční většina přítomných poslanců.

Jeden z rebelů ODS Schwippel ke své nepřítomnosti při pátečním hlasování řekl: „Nikdo mě neinformoval o koaličních kompromisech a jako tradičně jsme nedostali stanoviska klubu. Po fiasku s misemi jsem se rozhodl hlasování neúčastnit,“ uvedl.

Právo

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?