Ministerstvo chce zákaz pro lékařku

6. 8. 2009 8:41
přidejte názor
Autor: Redakce
Do kauzy brněnské lékařky Elišky Jugové, která se v televizní reportáži přiznala k braní úplatků od výrobců léků, se ostře vložilo ministerstvo zdravotnictví. Včera zkritizovalo přístup České lékařské komory, která odmítá Jugovou vyloučit, a znemožnit jí tak léčení pacientů v Česku...


„Lékařka závažně porušila etický kodex. Zasluhuje tvrdé potrestání,“ prohlásil náměstek pro legislativu Martin Plíšek z ministerstva zdravotnictví. Lékařská komora tvrdí, že provinění Jugové nebylo tak závažné, protože neohrozila pacienty.

Prezident České lékařské komory Milan Kubek podal předevčírem na Jugovou, která pracovala v brněnské Fakultní nemocnice u svaté Anny, disciplinární žalobu. Případ prozkoumá komise, která rozhoduje nezávisle na vedení lékařské komory.

Chování lékařky odhalil reportér České televize, který se vydával za dealera výrobců léků a Jugovou natáčel skrytou kamerou. Žena se mu svěřila, že brala dvě sta padesát korun od společnosti Novartis za každé předepsání léku Lamisil. Podle lékařské komory tak ale nepoškozovala pacienty. „Nechceme ženu bránit, ale problém nemůžeme vidět černobíle. Měli bychom se také zabývat tím, jak opravit systém, ve kterém je takové braní úplatků možné,“ tvrdí mluvčí České lékařské komory Michal Sojka.

Nepřijatelný přístup

Podle ministerstva zdravotnictví je takový přístup k případu nepřijatelný. „Lékařská komora tak dává ostatním lékařům najevo, že takové jednání vlastně schvaluje,“ zlobí se náměstek Plíšek.

S vyjádřením lékařské komory naopak souhlasí někteří brněnští zdravotníci. „Jugová nejednala správně. Komora se ale určitě radila s právníky a dělá vše, co může,“ věří brněnská praktická lékařka Alena Gruberová.

Ještě radikálnější názor má další brněnská praktická lékařka Renata Novotná. „Zaráží mě, jaké diskuze případ doktorky Jugové vyvolal. Když lékař bere peníze od nějaké firmy, je to jeho věc. Nesmí tím samozřejmě poškodit pacienta,“ myslí si Novotná.

Nemocnice u svaté Anny se k případu postavila rázně. Jugovou hned po zveřejnění nahrávky propustila.

Regionální deník

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?