Ministerstvo chystá dohodu s hejtmany

31. 1. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Dohodu o spolupráci mezi státní správou a samosprávou připravuje ministryně Marie Součková. Podrobnosti dohody však ministerstvo zatím nechce sdělovat. "Bylo by nečestné a nesportovní říci, co v dohodě bude..."


PRAHA - Dohodu o spolupráci mezi státní správou a samosprávou připravuje ministryně zdravotnictví Marie Součková.

Její ministerstvo chce ve společné dohodě s hejtmany řešit nejen finanční problémy ve zdravotnictví, ale například i otázky investic a zdravotnické stavební projekty, řekl první náměstek ministryně Rostislav Čevela.

Obsah dohody ministerstvo zatím tají

Návrh dohody je podle Čevely připravený, ale dokud nebude projednám s hejtmany, nechce mluvčí sdělovat podrobnosti. Nejbližší jednání s hejtmany by se mělo konat první nebo druhý únorový týden.

„Bylo by nečestné a nesportovní říci, co v dohodě bude. Obsah bude předmětem jednání mezi ministerstvem a hejtmany,“ řekl mluvčí Mario Böhme.

Při prvním jednání ministryně s hejtmany v polovině ledna se už obě strany dohodly na pravidelných společných schůzkách. Částečně vyřešily i finanční problémy.

Ministerstvo se s hejtmany dohodlo na takzvaných předávacích protokolech, ve kterých byl určen aktuální ekonomický stav nemocnic, v němž přecházejí na kraje. Podle mluvčího se už ministerstvo s kraji dohodlo i na společném školení zdravotních radů.

Chystaná dohoda podle mluvčího deklaruje společnou vůli na kvalitním fungování zdravotnictví a na přesném vymezení kompetencí.

„Aby se neříkalo 'vy musíte, vy můžete', ale aby byly mantinely přesně vyhrazené, s tím, že státní správa nechce nikterak zasahovat do pravomocí samosprávy,“ uvedl Böhme. Uzavření dohody je problematika týdnů, ne měsíců, dodal mluvčí.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?