Ministerstvo chystá metodický výklad k očkování proti pneumokokům

15. 1. 2010 8:45
přidejte názor
Autor: Redakce
Ministerstvo zdravotnictví chystá metodický výklad k očkování dětí proti pneumokoku. Měl by ujistit pediatry v tom, že jim pojišťovny vakcíny proplatí. Hlavní hygienik ČR Michael Vít o tom informoval poslance na zdravotnickém výboru.

Od 1. ledna platí plošné dobrovolné očkování dětí proti pneumokokovým nákazám. Dříve rodiče platili vakcíny sami, nyní lékaři očkují děti zdarma, pojišťovny jim to pak uhradí v platbě za lékařský výkon.

Někteří pediatři ale mají obavy, že na nový systém doplatí.

Zákon stanoví jasné podmínky, kdy může být dítě očkováno. Plně hrazené očkování se týká dětí, u nichž se zahájí mezi třetím a pátým měsícem a do sedmého měsíce dostanou tři dávky.

Dávky se aplikují přibližně po měsíci. Ne vždy se ale podaří děti naočkovat podle plánu, například kvůli negativním reakcím. Lékaři mají strach, že pokud dítě naočkují jinak než podle zákona, pojišťovny jim zákrok neproplatí.

„Jsou sice přísliby zdravotních pojišťoven, ale obáváme se, že pak, když přijde na věc a bude kontrola, bude snaha striktně dodržovat zákon a příslib pojišťoven pro nás není dostatečnou zárukou,“ řekl dnes na výboru jeden z přítomných pediatrů.

Ministerstvo dnes poslance i přítomné lékaře a lékárníky uklidňovalo, že obavy jsou zbytečné. Vše by měl ujasnit společný metodický výklad, na kterém pracuje ministerstvo s pediatrickou a vakcinologickou společností.

„Za ministerstvo naprosto jasně dáme garance pediatrům, že i když budou postupovat podle kontraindikací, toto bude hrazeno, nepůjde to na jejich náklady a pojišťovny jim to proplatí,“ řekl Vít ČTK.

Nový systém očkování proti pneumokokům zpochybnila v minulých dnech také Česká lékárnická komora. Podle ní nemohou pojišťovny očkování hradit, protože Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL) nevedl správní řízení o stanovení úhrad. Výtky lékárníků ale odmítlo jak ministerstvo, tak SÚKL.

Podle předsedy Grémia majitelů lékáren Marka Hampla šíří komora „neověřené a nepravdivé informace“. „Panika je zbytečná. Dětský lékař může vakcínu objednat v lékárně a poté, co ji aplikuje, vyúčtuje ji pojišťovně. Tato praxe běží už několik let a nikdy nevyvolala problémy,“ řekl Hampel ČTK.

Ujistil, že provozovatelé lékáren jsou připraveni po dohodě s každým lékařem pro něj vakcíny objednat.

Dosud rodiče platili za jednu dávku asi 1700 korun, u nejmenších dětí jsou potřeba čtyři dávky. Pneumokokové infekce způsobují záněty mozkových blan, bakteriální otravy, zápaly plic či akutní záněty středního ucha. Nejčastěji onemocní děti do jednoho roku věku. Asi 11 procent malých dětí se zánětem mozkových blan na něj umírá.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?