Ministerstvo chystá pravidla pro slučování zdravotních pojišťoven

26. 2. 2009 9:43
přidejte názor
Autor: Redakce
Změny chce co nejdřív zapracovat do novely zákona o pojišťovnách. Na jednání sněmovního zdravotního výboru to řekla ministryně zdravotnictví. Podle ní totiž hrozí, že by někteří lidé kvůli fúzi pojišťoven nemuseli dostat lékařskou péči...


Ministerstvo zdravotnictví připravuje pravidla, za jakých by se mohly slučovat zdravotní pojišťovny. Mělo by z nich být také jasné, co by sloučení znamenalo pro klienty.

Změny chce co nejdřív zapracovat do novely zákona o pojišťovnách. Na jednání sněmovního zdravotního výboru to řekla ministryně zdravotnictví Daniela Filipiová (ODS). Podle ní totiž hrozí, že by někteří lidé kvůli fúzi pojišťoven nemuseli dostat lékařskou péči.

V Česku funguje Všeobecná zdravotní pojišťovna a devět pojišťoven zaměstnaneckých. Před třemi dny server Aktuálně.cz přinesl informaci o tom, že by se brzy mohly spojit čtyři z nich - Agel, Hutnická, Česká národní a Metal Aliance. Filipiová dnes uvedla, že ministerstvo žádnou takovou žádost neobdrželo. Delší dobu se spekuluje i o sloučení pojišťovny ministerstva vnitra s vojenskou.

„O případné fúzi by musela rozhodnout správní rada a ta v případě Zdravotní pojišťovny ministerstva vnitra ČR o ničem podobném nejednala,“ řekla dnes ČTK mluvčí pojišťovny ministerstva vnitra Hana Kadečková. Podle ní je spojování „v rovině politických úvah“.

Ministryně na jednání výboru uvedla, že zákon nyní nestanovuje, jestli vzniklá pojišťovna přebírá po svých předchůdkyních také jejich práva a povinnosti. Například tak prý hrozí to, že by nová instituce nemusela pokračovat ve smlouvách se zdravotnickými zařízeními či by nemusela péči o klienta uhradit.

„Jde o ochranu pojištěnce, aby nedošlo k tomu, že by najednou zůstal nepojištěn. Mohlo by to být katastrofální, protože najednou by mohl potřebovat urgentní péči a zjistil by, že není pokryt zdravotním pojištěním, přestože ho řádné platí,“ uvedla ministryně.

Novela by měla stanovit nejen pravidla pro slučování pojišťoven a jejich fungování po něm, ale podle Filipiové by měla zajistit i větší kontrolu nakládání s penězi ze zdravotního pojištění. Kdy bude návrh hotov a kdy ho budou projednávat vláda a parlament, ministryně neodhadla. „Teď to začínáme řešit a dávat do nějakého paragrafového znění,“ podotkla.

S návrhem změny pravidel přišla už loni čtveřice poslanců. Patří do ní lidovci Jiří Carbol a Ludvík Hovorka, který dlouhodobě kritizoval plány bývalého ministra zdravotnictví Tomáše Julínka (ODS). Doplňují je rebelující poslankyně zelených Olga Zubová a Věra Jakubková.

Podle jejich novely by sloučení zdravotních pojišťoven mělo být možné jen tehdy, pokud by pojišťovna do roka od svého založení neměla ani 50.000 pojištěnců nebo pokud by se ocitla v nucené správě. Případnou fúzi institucí, z nichž by jedna naopak měla přes 200.000 klientů, by schvalovala vláda.

To, aby o spojování pojišťoven rozhodoval kabinet, považuje ministryně za „hodně špatnou variantu“. Podle ní by tak neexistovala možnost odvolání. Za vhodné považuje správní řízení.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?